© Martin Hill
icon, 7 strenghts of stone, white on red background, for website, stärken von steinwolle, weiß auf rot, circularity, ökologie, germany

ROCKWOOL: van nature circulair

De bouwsector verbruikt jaarlijks 42 miljard ton aan primaire grondstoffen en produceert een derde van het wereldwijde afval. In 2050 zal de wereldbevolking naar verwachting bestaan uit 9,7 miljard mensen. Dat betekent dat er nóg meer geconsumeerd en geproduceerd zal worden en het klimaat en de natuurlijke grondstoffen nog verder onder druk komen te staan. Om klimaatverandering en uitputting van de aarde tegen te gaan en tegelijkertijd groei en welvaart en de realisatie van benodigde infrastructuur te waarborgen, moeten we naar een circulaire bouweconomie overschakelen.

Onze rotswol producten passen perfect in een circulaire economie. Rotswol is een natuurproduct, gemaakt van het vulkanisch gesteente basalt. Een van de meest voorkomende grondstoffen op de planeet. ROCKWOOL rotswol heeft een lange levensduur van wel 75 jaar en een bewezen lage milieu impact. Bovendien kan rotswol keer op keer gerecycleerd worden met behoud van de oorspronkelijke kwaliteit. En, in onze eigen recyclagefabriek wordt zelfs afval van andere industrieën tot secundaire grondstof voor de productie van rotswol verwerkt. Nieuwe rotswolproducten bestaan tot wel 50% uit gerecycleerde grondstoffen.

Primaire grondstoffen
0

De bouw van woningen, utiliteitsgebouwen en infrastructurele werken vergt jaarlijks 42 miljard ton aan primaire grondstoffen.

Afvalstoffen
0

De bouwsector is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van alle mondiale afvalstoffen, waarvan een groot deel op stortplaatsen terechtkomt.

Duurzame grondstof

Rotswol is een natuurproduct, dat gemaakt wordt van het vulkanische gesteente basalt. Deze duurzame grondstof is rechtstreeks afkomstig uit de aarde en nagenoeg onuitputtelijk: elk jaar produceert de aarde 38.000 keer meer basalt dan ROCKWOOL voor de productie van rotswol gebruikt.

stones, basalt, photo, germany, BuR

Zeer lange levensduur

ROCKWOOL rotswol producten hebben een lange levensduur van wel 75 jaar en verouderen niet, waardoor een blijvend hoge isolatiewaarde is gegarandeerd. Gedurende deze levensduurcyclus blijft de uitzonderlijke dimensionele stabiliteit behouden. De isolatiematerialen zijn vormvast, zakken niet uit en zijn ongevoelig voor veranderingen in temperaturen of vochtigheidsgraad. De isolatie blijft altijd perfect aaneengesloten, waardoor er geen koudebruggen ontstaan.

7 strenghts of stone, stärken von steinwolle, robustness, durability, langlebigkeit, rock, stone, germany

Oneindig recycleerbaar

Rotswol kan keer op keer gerecycleerd worden met behoud van de oorspronkelijke kwaliteit. ROCKWOOL heeft sinds 1992 een eigen recyclagefabriek waar ook afval van andere industrieën tot secundaire grondstof voor de productie van nieuwe rotswol wordt verwerkt. Afval van onder meer de aluminiumindustrie, energiecentrales en afvalwater wordt hergebruikt. Nieuwe rotswolproducten bestaan tot wel 50% uit gerecycleerde grondstoffen.

Project, reference, Soons Interieurbouw, ROCKCYCLE

Lage milieu impact

Circulair bouwen betekent ook het gebruik van milieuverantwoorde producten. Ook daarmee zit je met ROCKWOOL rotswol goed. Om een correct beeld te kregen van de milieu impact van bouwmaterialen moet de hele levenscyclus analyse (LCA) beschouwd worden. Dat begint bij de winning van de grondstoffen, dan het transport, de productie, de verwerking en eindigt bij de afvalfase. In de Nationale Milieudatabase (NMD), die gebaseerd is op deze benadering, behaalt ROCKWOOL rotswol zeer goede milieuprestaties. De NMD is de onafhankelijke milieudatabase in Nederland, waarmee de milieuprestatieberekening van een gebouw wordt gemaakt.

Muir Woods National Monument. Outdoor, nature, tree, environment

Recycleren met Rockcycle

ROCKWOOL producten kunnen eenvoudig verwijderd worden bij de renovatie of afbraak van een gebouw. Ze kunnen vervolgens gerecycleerd worden tot nieuwe producten. In feite kan rotswol keer op keer gerecycleerd worden tot nieuwe rotswol: dit is een belangrijk aspect van het circulaire kringloopmodel en een manier om onze visie voor duurzame steden van de toekomst te delen.

ROCKWOOL heeft al sinds 1992 een eigen recyclagefabriek waar steenwolresten uit eigen fabriek en van de bouwwerf worden hergebruikt voor de productie van nieuwe rotswolproducten. De service Rockcycle is in het leven geroepen om klanten te helpen met het inzamelen van rotswolresten van de bouwwerf. Zo kunnen we samen de kringloop sluiten.

burnt hotel room, photo, destroyed room, destruction, wreckage, ruins, ashes, germany

Ook interessant

Bekijk ook