Akoestische oplossingen maken het verschil voor productiviteit en welzijn in kantoren

1 January 1

Wil je de beste omgeving scheppen voor samenwerking, concentratie, en gesprekken? We belichten enkele audiovisuele maatregelen die je kunt nemen om de akoestiek meer dan een bijzaak te maken.

Akoestische kantooroplossingen

Ssst! We zijn bezig met het ontwerpen van kantoren gericht op welzijn

Wil je dat je volgende kantoorontwerp net zo goed klinkt als het eruit ziet? Open kantoortuinen, gepolijste betonnen vloeren en zichtbare plafonds zorgen voor een groeiende behoefte aan akoestische verbeteringen, die wij kunnen bieden. 

Wij delen inzichten over hoe onze akoestische plafondontwerpen mensen helpen om te creëren, beter te concentreren en samen te werken, en tegelijk de productiviteit en het welzijn op het werk verbeteren.

Maar welke trends geven vandaag de dag vorm aan de inrichting van kantoren?

Flexibiliteit

De kantoren evolueren naar een meer open landschap en daarom wordt flexibiliteit de kern, waar werkplekken wendbaar moeten zijn en zich moeten kunnen aanpassen aan de dagelijkse werkstijlen. Ze moeten plaats bieden aan nieuwe kantoorconcepten zonder dat daar grootscheepse verbouwingen voor nodig zijn.

Onze integreerbare akoestische oplossingen passen bij het interieur en zorgen voor een evenwichtig ontwerp. Je hebt de vrijheid om te kiezen uit meerdere formaten, randen en kleuren die de kantoorruimte toekomstbestendig maken en mensen een comfortabel gevoel geven.

Welzijn

Het is het nieuwe modewoord, en mensen zijn zich acuut bewust van hun omgeving en het effect dat die op hen heeft. Welzijn is nu al een centraal principe bij de inrichting van kantoren, maar de aandacht zal in de toekomst verder toenemen, omdat werknemers beter zullen begrijpen wat ze nodig hebben om optimaal te kunnen presteren. De aandacht zal gaan naar het ontwerpen van ruimten om mensen zich goed te laten voelen, hun concentratieniveau, productiviteit, akoestiek, spraakverstaanbaarheid, privacy en mentale gezondheid te verbeteren.

Welzijn ligt aan de basis van alles wat we doen. Onze akoestische oplossingen bevorderen comfort, welzijn en productiviteit door lawaai en galm te verminderen in elk type kantoor. Ze bieden mensen de mogelijkheid om ongestoord te werken, zich beter te concentreren en samen te werken.

Ingebouwde veiligheid

Veiligheid wordt een kernbeginsel voor de kantoren van de toekomst. Uitgebreid onderzoek zal gericht zijn op bouwmaterialen en hun veiligheid, niet alleen voor de mensen die ze installeren maar evenzeer voor de mensen die er in zullen zitten. Die veiligheid omvat ook brandwerendheid, uitstoot van deeltjes en reinigbaarheid.

Onze natuurstenen oplossingen zijn hygiënisch, en weren schimmel en bacteriën. Ze zijn duurzaam, bestand tegen vuur en vuilafstotend, waardoor ze bekroond zijn met de hoogste labels voor het binnenklimaat. Hierdoor is het gemakkelijker om gebouwen in een goede staat en gezondheid te houden voor gelukkigere bewoners en gebruikers.  

Groen bouwen

De toekomst zal groener worden, en dat geldt ook voor kantoren. Duurzaamheid zal centraal blijven staan, maar er zal meer aandacht zijn voor de duurzaamheid van producten en voor het bijdragen aan een circulaire economie.

Steenwol is een duurzame bouwmateriaalkeuze en tevens jouw bijdrage aan de circulaire economie. Onze producten zijn ecologisch en gaan mee tot ze gerecycleerd worden. We werken voortdurend aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk in onze hele supply chain, en onze akoestische oplossingen zijn volledig circulair, zodat er niets verspild wordt.

Ontwerpideeën voor verschillende ruimtes in een kantoor

1. Ontvangstruimte

De ontvangstruimte is de eerste blikvanger van de kantoorruimte waar iedereen voorbij komt. De architectonische vormgeving zet de toon voor het bedrijf en het merk.

Een goed receptiedesign richt zich voornamelijk  op akoestisch comfort, elegantie, duurzaamheid, en eenvoud.

Over het algemeen is de receptie gevuld met harde oppervlakken, zoals glas, beton en steen. Daardoor weerkaatst geluid, wat een lawaaierige en onaangename ervaring oplevert.

Een goede ervaring scheppen vanaf het moment dat je klanten een kantoor binnengaan laat hen met een positief gevoel achter, en door wat bedrijfskleuren toe te voegen, te zorgen voor een comfortabel binnenklimaat met natuurlijk daglicht en een hoge geluidsabsorptie zorgt de ontvangstruimte voor die o zo belangrijke gastvrijheid.

Akoestisch ontwerpadvies:

 1. Gebruik geluidsabsorberende materialen van hoge kwaliteit om spraakverstaanbaarheid te garanderen en echo's te verminderen.
 2. Maak gebruik van Biophilic design en breng planten en verticale tuinen aan om de ruimte te breken en de echo's te verzachten.
 3. Gebruik zachte tegels en stoffen ondergronden

 

Wij bevelen onze Rockfon ® Mono® Acoustic aan, omdat het een unieke ontwerpoplossing biedt met zijn innovatieve homogene oppervlakken en omdat het een uitstekend akoestisch comfort biedt, waardoor het geluid niet gaat echoën en er minder kunstlicht nodig is door zijn hoge lichtreflectie en lichtverspreiding.

Rockfon Blanka® biedt je de beste akoestische eigenschappen om een aangenaam geluidsniveau te garanderen. Zijn superwitte oppervlak helpt je om natuurlijk licht maximaal te benutten en het verder de ruimte in te trekken.

Chicago Metallic™ Matt-White 11 Grid vermindert de visuele contrasten tussen je raster en tegel waardoor je een elegante en bijna homogene look krijgt.

Rockfon Color-all® geeft je de ontwerpvrijheid om gebruik te maken van 34 exclusieve en inspirerende kleuren voor een persoonlijk design. 

2. Ontwerp van gangen en pauzeruimtes

In gangen wordt veel gelopen en er vinden vaak plotse ontmoetingen en gesprekken plaats die voor andere collega's storend kunnen zijn. Ze worden gebruikt om naar kantoren te navigeren en als het lawaai niet onder controle gehouden wordt, verspreidt het zich door het hele gebouw, en dat kan er bovendien toe leiden dat de concentratie van de werknemers verslapt. Om dat lawaai goed te beheersen, is het belangrijk om zowel aan een uitstekende akoestiek als aan zoneringstechnieken te denken. Deze combinatie kan helpen om door gesprekken veroorzaakte onrust te verminderen en tegelijk samenwerking en communicatie te bevorderen.

Akoestisch ontwerpadvies:

 1. Met behulp van hoogwaardig geluidsabsorberend materiaal aan plafond en wanden kun je een inrichting maken die de concentratie bevordert zonder dat spontane gesprekken worden verhinderd.
 2. Laat geluidsbarrières de gangen scheiden van de andere werkruimten.
 3. Witte ruis kan helpen de gesprekken die gaande zijn te vervagen, hetgeen de concentratie vergemakkelijkt.

Hieronder vind je enkele producten die we aanraden voor een perfecte akoestische harmonie in de gangen.

Rockfon Blanka® is er in een grote verscheidenheid aan afmetingen en randen die bij elke ruimte passen. Het is niet alleen onze meest witte en heldere tegel, maar biedt ook de beste akoestiek in zijn klasse. Rockfon® Krios™ is onze all-round tegel met klasse A geluidsabsorptie en een glad wit oppervlak. Hij is verkrijgbaar in een selectie van standaard randen en afmetingen, wat hem tot een populaire en betaalbare keuze maakt.

3.Ontwerpideeën voor open kantoorruimtes

Een kantoor bevorderend voor het welzijn wordt steeds meer de norm, waarbij een goede akoestiek een sleutelrol speelt. Een open kantoor is ontworpen met het algemene doel samenwerking te vergemakkelijken en groepsinteracties te inspireren, maar het maakt het ook lastiger je goed te kunnen concentreren. Goede geluidsabsorptie en geluidsisolatie zijn hiervoor belangrijke elementen die ervoor zorgen dat de ruimten geschikt zijn voor hun toepassing.

Voor de beste geluidsbeheersing is het essentieel te begrijpen hoe geluid zich in een bepaalde ruimte gedraagt en verplaatst, en wat de invloed ervan is op de productiviteit en het welzijn van de werknemers.

Akoestisch ontwerpadvies:

 1. Zorg voor dik en dicht geluidsabsorberend materiaal op de plafonds om gesprekken verstaanbaar te houden, vooral in de lage frequenties.
 2. Gebruik geluidsabsorberende materialen van hoge kwaliteit op de muren.
 3. Gebruik zacht materiaal op de vloeren om contactgeluiden tegen te gaan

Perfect voor kantoren bevelen we Rockfon® Universal™ Baffle, Rockfon Eclipse® wandpanelen, Rockfon Eclipse® plafondeilanden en Rockfon Blanka® Activity aan. Ze absorberen allemaal uitstekend geluid en de aantrekkelijke afwerking past bij elke binnenhuisinrichting.

4. Ontwerpoplossingen voor vergaderzalen  

Vergaderzalen zijn belangrijke ruimten voor het uitwisselen van ideeën, maar om erbij betrokken te kunnen zijn, is het belangrijk dat je kunt horen wat er gezegd wordt. Het voorkomen van echo door geluid dat tegen de muren weerkaatst is dan ook belangrijk, evenals de spraakverstaanbaarheid en een goede geluidsisolatie.

Om samenwerking en brainstormsessies te bevorderen, moet de omgeving geluiddicht zijn, zodat iedereen goed kan horen. En geluid in vergaderzalen weerkaatst gemakkelijk tegen harde oppervlakken, dus goede geluidsabsorptie en geluidsisolatie zijn van vitaal belang.

Akoestische ontwerpadvies:

Drie dingen die je kunt doen om de akoestische omgeving in vergaderzalen te verbeteren.

 1. Zorg voor dikke en dichte geluidsabsorberende en geluidsisolerende materialen op de plafonds om te voorkomen dat geluid de ruimte verlaat.
 2. Gebruik hoogwaardige geluidsabsorberende materialen op de muren om echo's te voorkomen.
 3. Gebruik zacht materiaal op de vloeren om de geluidsabsorptie te bevorderen.

 

Kleur is een geweldige manier om de toon in een ruimte te bepalen en mensen in de juiste stemming te brengen om actief ideeën uit te wisselen. En waarom zou je niet voor een kleurtje in de vergaderzaal kiezen? Het brengt de ruimte tot leven en brengt een creatieve sfeer op gang.

 

Wij bevelen onze inspirerende en veelzijdige akoestische plafondtegel, Rockfon Color-all® aan - hij geeft je de vrijheid om te kiezen uit 34 exclusieve kleuren, van subtiele tot gedurfde langhoudende kleuren. Met dit kleurenpalet kun je gemakkelijk je fantasie de vrije loop laten. Onze Rockfon Blanka® geeft je de beste akoestische eigenschappen die zorgen voor een aangenaam geluidsniveau om concentratie en samenwerking op gang te brengen en onze Rockfon dB serie van sterk absorberende akoestische tegels vermindert de geluidsoverdracht naar aangrenzende ruimten.

5. Ontwerpoplossingen voor kantines 

Een kantine hoort een schone en comfortabele plaats te zijn om te eten, maar zij wordt tevens gebruikt als sociale ruimte voor werknemers om met elkaar te praten. Echter kan het er tijdens de lunch erg druk en lawaaierig worden. Het gerammel van messen, vorken, borden en glazen die tegen de tafel slaan, gecombineerd met groepsgesprekken, kan het geluidsniveau snel doen escaleren tot een oncomfortabele ruimte.

Dit vraagt om een doordacht akoestisch ontwerp die deze uitdaging aangaat en tegelijk robuust genoeg is om regelmatig schoongemaakt te worden.

Akoestisch ontwerpadvies:

Drie dingen die je kunt doen om de akoestische omgeving in de kantine te verbeteren.

 1. Gebruik geluidsabsorberende oplossingen die voldoen aan de strengste hygiënecodes en veiligheidsvoorschriften en die bestand zijn tegen schimmel en bacteriën.
 2. Gebruik sterk geluidsabsorberende plafonds en wandoplossingen om de geluidsniveaus onder controle te houden.
 3. Wees creatief met het ontwerp van het plafond en de wanden om een warme en uitnodigende sfeer te scheppen in deze grote ruimte.

Een kantine mag er niet saai uitzien. Wij bevelen onze Rockfon Eclipse® aan: mooie, kaderloze akoestische plafondeilanden die in verschillende geometrische vormen verkrijgbaar is. Ze zijn perfect om de geluidsabsorptie te verbeteren en zorgen tegelijkertijd voor een leuke of aantrekkelijke vormgeving. Rockfon Blanka® is onze helderste plafondplaat die de beste akoestische eigenschappen heeft en tegelijk het natuurlijke licht benut voor een comfortabele ruimte. Rockfon® Cleanspace Pro is onze waterafstotende en robuuste plafondplaat, perfect voor ruimtes die vaak schoongemaakt moeten worden.

Het juiste product in de juiste ruimte

Mensen kunnen niet werken en productief zijn als ze zich niet kunnen concentreren. Welzijn staat centraal in de werkruimte, en om een sterk binnenklimaat te bevorderen is een goede akoestiek even belangrijk als een prachtig ontwerp. Bekijk ons overzicht om te zien welke producten wij aanbevelen voor de perfecte combinatie van stijl en akoestisch comfort.