Hier vindt u uitgebreide antwoorden op vragen van onze klanten en partners.
Geluid is hoorbare energie die een negatief effect kan hebben op fysiek en psychisch welzijn. Het gebruik van geluidsabsorberend materiaal vermindert de weerkaatsing van geluid en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat.
Steenwol is van nature een materiaal dat veel geluid absorbeert, waardoor onze plafond- en wandoplossingen beschikken over uitstekende akoestische eigenschappen. Hiermee kunt u een hoog akoestisch comfort bereiken, met behoud van een mooie uitstraling. De akoestische prestaties van Rockfon producten zijn getest door onafhankelijke en gecertificeerde laboratoria.
1) “Speech Intelligibility in Classrooms” research project conducted by The Department of Building Engineering & Surveying of Herriot-Watt University in Edinburgh
2) Health Technical Memorandum 08-01: Acoustics
3) Julian Treasure, Sound Business, 2007
Wanneer een geluidsgolf een oppervlak raakt, wordt een deel van de energie weerkaatst. Het materiaal absorbeert een gedeelte en de rest wordt overgedragen. De kwaliteit van geluidsabsorptie wordt bepaald door de indeling van de ruimte en de gebruikte materialen.
Steenwol heeft van nature voortreffelijke geluidsabsorberende eigenschappen.
Goede geluidsabsorptie
Onze plafonds van steenwol kunnen de overdracht van ongewenste geluiden van de ene naar de andere ruimte beperken. De totale geluidsisolatie van aangrenzende ruimten wordt uitgedrukt in DnT,w, R´w of DnT,A waardes. Dit vertegenwoordigt het vermogen van een totale constructie (scheidingswand, plafond, vloer en alle aansluitingen) om spraak, muziek of andere geluiden tegen te houden, die worden overgedragen via de lucht en bouwelementen. Hoe hoger de waarde (in dB), des te beter de prestaties.
Sommige regulerende instanties schrijven een minimum niveau voor van 35-45 dB tussen kantoorruimtes, of 50-60 dB tussen appartementen en woonruimtes. Massa, luchtdichtheid en absorberend vermogen zijn de primaire eigenschappen die het geluidsisolerende vermogen van een materiaal bepalen. Massa, luchtdichtheid en absorberend vermogen zijn de primaire eigenschappen die het geluidsisolerende vermogen van een materiaal bepalen.
De contactgeluidsisolatie tussen twee verdiepingen is een uitdrukking van het isolerende vermogen van een constructie tegen geluiden die worden opgewekt door contact, zoals voetstappen en dichtslaande deuren. Het wordt gekenmerkt door het contactgeluidsdrukniveau L'nT,w en uitgedrukt in dB. Hoe lager de waarde, des te lager het geluidsdrukniveau en des te beter de contactgeluidsisolatie is. Sommige regulerende instanties schrijven een maximum L’nT,w (L’nT(Tmf,max),w in geval van scholen) niveau voor van 60 dB in klaslokalen en kantoorruimtes.
Geluidsoverdracht tussen aangrenzende ruimtes
Rockfon plafonds van steenwol kunnen geluidsoverdracht van de ene naar de andere ruimte beperken.
Verbeterde geluidsisolatie
Het geluidsdrukniveau geeft aan hoe luid het in een ruimte is. Blootstelling aan een continu hoog geluidsdrukniveau of te hoge geluidspieken kan op den duur schadelijk voor de gezondheid zijn.
Een gemiddeld geluidsdrukniveau is belangrijk voor elke omgeving – van fabriek tot kleuterschool. De Europese Unie heeft een maximum blootstellingsniveau vastgesteld van 85 dB(A). In sommige landen mogen publieke evenementen als concerten niet boven 96 dB(A) uitkomen.
Het geluidsdrukniveau in een ruimte hangt af van de sterkte van de geluidsbron, de vorm van de ruimte en het aantal en de kwaliteit van de geluidsabsorberende oppervlakken.
Bron: United States Department of Labor, Occupational Safety and Health Administration
Industriële omgevingen hebben zeer vaak een hoog geluidsdrukniveau dat specifieke akoestische maatregelen vereist. Rockfon biedt een aantal verschillende oplossingen zoals sterk absorberende plafonds, baffles of wandpanelen. Het geluidsdrukniveau geeft aan hoe luid het in de ruimte is. Blootstelling aan een continu hoog geluidsdrukniveau of te hoge geluidspieken kan op den duur schadelijk voor de gezondheid zijn. Het geluidsdrukniveau geeft aan hoe luid het in de ruimte is. Blootstelling aan een continu hoog geluidsdrukniveau of te hoge geluidspieken kan op de duur schadelijk voor de gezondheid zijn.
De belangrijkste factor in alle voorschriften is de nagalmtijd, gedefinieerd als de tijd die het duurt totdat het geluidsdrukniveau 60 dB onder het oorspronkelijke niveau is gezakt.
In de meeste gevallen verbetert een korte nagalmtijd het akoestisch comfort. Maar in sommige situaties – zoals in concertzalen of conferentieruimtes – kan een langere nagalmtijd het luistercomfort juist verhogen.
De nagalmtijd is afhankelijk van de grootte en vorm van de ruimte, in combinatie met de hoeveelheid, kwaliteit en positionering van absorberende oppervlakken in de ruimte. Hoe meer geluidsabsorptie in de ruimte, des te korter is de nagalmtijd.
Spraakverstaanbaarheid meet hoe goed gesproken tekst te horen en te begrijpen is in een ruimte. Het is nauw verbonden met de nagalmtijd.
Veel factoren hebben invloed op de spraakverstaanbaarheid. Hiertoe behoren de sterkte van het spraaksignaal, de richting van de geluidsbron, het niveau van het achtergrondlawaai, de nagalmtijd en de vorm van de ruimte.
Meestal wordt spraakverstaanbaarheid uitgedrukt in de Speech Transmission Index (STI) op een schaal van 0 tot 1. In een klaslokaal moet deze waarde bij voorkeur boven 0,6 liggen. Een vereenvoudigde (snellere) meetmethode voor spraakverstaanbaarheid is de Rapid Speech Intelligibility Transmission Index (RASTI).
De totale geluidsisolatie is het vermogen van een ruimte (scheidingswanden, plafond, vloer en alle aansluitingen) om geluidsoverdracht via de lucht en bouwelementen te voorkomen.
De totale geluidsisolatie van aangrenzende ruimtes wordt uitgedrukt in DnT,w, R’w of DnT,A waardes. Hoe hoger de waarde (in dB), des te beter de prestaties. Massa, luchtdichtheid en absorberend vermogen zijn de primaire eigenschappen die het geluidsisolerende vermogen van een materiaal bepalen. Sommige regulerende instanties vereisen een minimum van 35-45 dB tussen twee kantoorruimtes.
30 dB (A)
Een gesprek in de aangrenzende ruimte kan duidelijk gehoord en verstaan worden
40 dB (A)
Een gesprek in de aangrenzende ruimte wordt vaag waargenomen
50 dB (A)
Het geluid in de aangrenzende ruimte is niet hoorbaar
Contactgeluidsisolatie tussen verdiepingen is het vermogen van de constructie om contactgeluiden, zoals voetstappen, te isoleren. Het wordt gekenmerkt door het contactgeluidsdrukniveau L’nT,w in dB. Hoe lager de waarde, des te beter de contactgeluidsisolatie is. Regulerende instanties staan meestal een maximum L’nT,w van 60 dB toe in klaslokalen en kantoorruimtes.
Geluidsabsorptie wordt gemeten met behulp van de geluidsabsorptiecoëfficiënt alfa (α), met een waarde tussen 0 en 1,00. Nul staat voor geen enkele absorptie (totale weerkaatsing) en 1,00 voor totale absorptie van het invallende geluid. Deze coëfficiënt wordt gebruikt om de algemene indicatoren van geluidsabsorptie te bepalen volgens de uitleg hieronder:
Alfa W of αw wordt berekend volgens ISO 11654 met behulp van de praktische geluidsabsorptiecoëfficiënt/αp-waarden bij standaard frequenties en deze te vergelijken met een referentiecurve. Alle leveranciers van systeemplafonds in Europa vermelden de αw-waarde bij hun producten.
Steenwol dat wordt gebruikt in Rockfon producten biedt de beste prestaties in vergelijking met veel andere materialen.
De geluidsabsorptie-eigenschappen van eilanden en baffles worden gekwantificeerd aan de hand van het gelijkwaardig geluidsabsorptie oppervlak Aeq uitgedrukt in m² per object. De Aeq wordt gemeten volgens ISO 354. Dit is een fictief absorberend oppervlak van αw = 1,00 dat dezelfde hoeveelheid geluid zou absorberen als het geteste eiland of de geteste baffle. Er bestaat geen gestandaardiseerd “gewogen” gelijkwaardig geluidsabsorptiegebied. De beste manier om een gewoon plafond te vergelijken met een plafond uit eilanden of keerschotten, is het berekenen van de nagalmtijd voor elke ruimte en situatie.
Rockfon eilanden en baffles leveren hoge geluidsabsorptie als modulaire systeemplafonds niet geschikt zijn.
De internationale standaard ISO 11654 verdeelt de absorberende prestaties in vijf klassen, van A tot E. De αp-waarden worden vergeleken met een reeks vaste referentiecurves. Er reikwijdte van de referentiecurves is vrij groot, dus de absorptieklassen vormen slechts een algemene indicatie van de geluidsabsorptie.
Veel Rockfon plafonds bieden klasse A geluidsabsorptie.
Berekend volgens ASTM C423, levert de geluidsreductiecoëfficiënt (NRC: Noise Reduction Coefficient) een classificatie van één cijfer voor geluidsabsorptie (hoe hoger, hoe beter). Het is het rekenkundig gemiddelde van de gemeten geluidsabsorptiecoëfficiënt αs bij frequenties van 250, 500, 1.000 en 2.000 Hz. NRC geeft een gelijke weging over het hele frequentiegebied, wat betekent dat het niet zo nauwkeurig is als αw.
De Dn,f,w waarde in dB kwantificeert de geluidsisolatie in de lengte, geleverd door het plafond tussen twee ruimtes. Hoe hoger de Dn,f,w waarde, des te beter de overlangsgeluidsisolatie. De Dn,f,w waarde is gelijk aan de eerder gebruikte Dn,c,w waarde.
Dn,f,w wordt gebruikt door akoestisch experts als prognose van de totale geluidsisolatie DnT,w (R’w; DnT,A) tussen aangrenzende ruimtes.
De directe geluidsisolatie in dB wordt uitgedrukt in de index voor geluidsdemping (Rw). Deze meet de reductie van het geluid dat door het systeemplafond dringt.
Plafonds met een hoge geluidsdempingsindex Rw helpen lawaai voorkomen dat afkomstig is van de installaties in het plenum.
Om het effect van geluidsisolatie onder specifieke omstandigheden te beoordelen, registreren laboratoria Dn,f,w of Rw als indicatie van C en Ctr waarden. C is de aanduiding voor "roze" geluid zoals spraak, muziek, TV, spelende kinderen, enz. Ctr is de aanduiding voor verkeersgeluiden. Hoe lager de C en Ctr waarden, des te beter.
In de praktijk bestaat er een sterke samenhang tussen geluidsabsorptie en overlangsgeluidsisolatie. Dit wordt niet weerspiegeld door de Dn,f,w waarde gemeten in laboratoria. Bij een gelijke Dn,f,w waarde, zal het gebruik van een sterk geluidsabsorberend plafond resulteren in een lager geluidsdrukniveau in de ontvangende ruimte.
Het plafond met de hoogste αw zal de geluidsdruk zowel in de zendende, als in de ontvangende ruimte beter verlagen. De invloed van geluidsabsorptie op het waargenomen geluidsdrukniveau kan worden berekend en wordt bevestigd door praktijktesten.
Met een identieke Dn,f,w waarde (in dit geval 44 dB), levert een sterk absorberend plafond een lager geluidsdrukniveau op dan een laag absorberend plafond.
Ons dB assortiment is ontworpen om overlangsgeluidsisolatie te blokkeren, waardoor een unieke combinatie wordt geboden van uitstekende geluidsisolatie en geluidsabsorptie in één paneel.
We provide customers with a complete acoustic ceiling system offering, combining sound absorbing ceiling tiles and wall panels with suspension grid systems and accessories.