Wat is een EPD en hoe gebruiken we die?

Een EPD ('Environmental Product Declaration' of milieuproductverklaring) is een technisch document dat de milieu-impact van een product tijdens de hele levenscyclus ervan beoordeelt. Zo'n EPD vloeit voort uit een Life Cycle Assessment (LCA) en wordt gebruikt voor certificeringssystemen zoals LEED®, BREEAM® en DGNB. Aan de hand van een EPD kun je ook de milieuprestaties van een product beoordelen of het zelfs vergelijken met alternatieve opties.

Onze Rockfon EPD voldoet aan de Europese en internationale normen (EN 15804, ISO 14025 voor EPD, ISO 14040 (deel 1 & 2) en ISO 14044).

Illustrative image, engineer, engineering, construction, contractor, blueprint, hardhat, helmet, quality control, plan

Wat is een LCA?

Een Life Cycle Assessment (LCA) meet de milieu-impact van een product en de grondstoffen en energie die worden gebruikt tijdens de levenscyclus van dat product – vanaf de winning van de grondstoffen tot wanneer het aan het einde van zijn levensduur komt.

Het LCA is de methode die je moet volgen om de bijdrage van een product aan het afval, het energieverbruik en de milieu-impact tijdens de volledige levenscyclus te berekenen.

life cycle assessment illustration, infografic, sustainability, transportation, manufacturing, distribution, use phase, end of life, raw materials, lca

Waarom is er slechts één EPD voor de producten van Rockfon?

We wilden onze EPD zo eenvoudig en gebruiksvriendelijk mogelijk houden. Daarom kozen we voor een 'modulaire' of 'doe-het-zelf'-EPD.

Als je onze EPD opent, kun je de impact van elk product berekenen door de referentieresultaten te vermenigvuldigen met de relevante schaalfactor en daar de impact van het oppervlakmateriaal bij op te tellen.

Bekijk hoe het werkt
Illustrative image, architect, design, building design, blueprint, construction, plan, office, man, drawing

We weten het: dat kan moeilijk zijn!

Maar als het je niet lukt, helpen we je met plezier. Neem gewoon contact op met onze technische helpdesk. Onder medewerkers zijn speciaal opgeleid om jouw vragen te beantwoorden en staan je met plezier te woord.

 

Woman, man, computer, lunch and learn, learning

Waar vind je de Rockfon EPD?

Je kunt onze EPD hieronder downloaden. Je vindt de EPD ook in externe databases over de hele wereld, zoals IBU in Duitsland, EPD Norge in Noorwegen, INIES in Frankrijk en de SPOT-database van UL in Noord-Amerika.

 

Contact, help, customer support, learning, technical support