Hoe ziet het komende decennium eruit en hoe klinkt het? Neem alvast een kijkje in de trends en innovaties op het gebied van interieurdesign.

19 mei 2020

Aangezien de wereld voortdurend verandert, moeten we blijven luisteren naar de toekomst. Terwijl compostering en ideeën via crowdfunding in het middelpunt van de belangstelling staan, zullen onze ruimtes zeker veranderen om aan de verschillende behoeften van de markt te voldoen. Laten we ondertussen eens een kijkje nemen naar enkele van de meest recente trends.

akoestisch plafond voor theaterzaal

Hotel Theater Figi - Rockfon Blanka, A-edge

Van geometrische patronen en intrinsieke decoratie tot strak en minimalistisch design, elk decennium heeft een duidelijke invloed gehad op interieurdesign en visuele schoonheid. Recycling, upcycling, big data - elke nieuwe trend doet zijn intrede in de wereld van de architectonische akoestiek en bouwtechnieken. Wat denk jij dat de volgende evolutie of revolutie in interieurdesign wordt?

Bij Rockfon zijn we daar achter gekomen door Christian Klinge, onze Innovation Director, te interviewen. Hij heeft een designachtergrond en werkt al vele jaren aan productontwikkeling. Hij houdt zich bezig met de productportefeuille van Rockfon en is de aangewezen persoon om nieuwe trends en marktbehoeften te begrijpen.

Welke designtrends hebben het afgelopen decennium de meeste invloed gehad?

Het laatste decennium vormt een paradox. In de periode na de recessie zien we dat mensen de voorkeur geven aan budgetvriendelijke, efficiënte en gemakkelijk te installeren producten. Aan de andere kant hebben design, functionaliteit en gebruikerservaring ook veel aandacht gekregen, vooral voor het ontwerpen van plafonds en wandpanelen. Er is ook veel te doen geweest over digitalisering en slimme oplossingen, maar nu pas zien we een echte transformatie. Scandi-cool met minimalistisch design, gebaseerd op een meer bewuste benadering, is de laatste jaren een prominente trend geweest voor mooie ruimtes.

In de toekomst zullen oplossingen op maat standaard worden

Christian Klinge

Innovation director
Welke innovaties hebben de afgelopen tien jaar onze industrie en onze oplossingen vormgegeven?

Eerlijk gezegd is onze sector vrij conservatief. We hebben minder innovaties gezien, maar wel veel kleinere ontwikkelingen van bestaande producten. Enkele opkomende trends zijn echter upcycling, recycling en cradle-to-cradle-oplossingen. Maar een dominante trend zouden producten zijn die milieuvriendelijk zijn en helpen de CO2-uitstoot te verminderen. Soms komen we nieuwe materialen tegen, maar over het algemeen zijn er maar weinig innovaties in onze sector.               

Hoe zie jij het komende decennium? Welke designtrends en drijfveren moeten we in de gaten houden?

Ongetwijfeld zullen milieu en duurzaamheid centraal staan. De biofiele aspecten van producten en oplossingen zullen van het grootste belang zijn. Het zal niet verbazen als bepaalde trends uit de jaren '50 en '60 terugkomen: authentieke producten, eenvoudig wonen en zelfs microhuizen. In de huidige tijd, waarin werk en privé samensmelten, zullen we een flexibele samenleving zien. Zowel werkruimtes als woningen zullen meer en meer gebaseerd zijn op bezigheden en activiteiten. Dit zou kunnen leiden tot oplossingen die multifunctionaliteit omarmen in plaats van lineariteit.

Wij moeten zoeken naar geïntegreerde oplossingen waarbij technologie samenkomt om multifunctionele producten te creëren

Christian Klinge

Innovation Director
Hoe denk je dat de huidige situatie van invloed zal zijn op onze ruimten, scholen en het algemene ontwerp van gebouwen?

We zullen zeker een nieuwe fase in het Design Thinking meemaken. We zullen producten moeten maken met in gedachten de sociale of eerder de fysieke afstand, en oplossingen moeten verbeteren om mogelijke besmettingen te vermijden. Design thinking zal evolueren, wat zal helpen echte problemen op te lossen met haalbare oplossingen en op zijn beurt de maatschappij zal helpen.

Hoe zie jij dat deze trends innovaties beïnvloeden?

Het sleutelwoord is duurzaamheid met daarbij de kleur groen. Alles zal draaien om het milieu. Dit zal de hele levenscyclus van het product beïnvloeden - van inkoop en productie tot esthetiek en architectonische expressies. Deze ‘groene’ trend zal de toon zetten voor de komende decennia.

In welke mate zal de integratie tussen verschillende materialen en oplossingen de innovatie in het komende decennium beïnvloeden?

Het effect op innovatie zal er zeker zijn, maar het zal langzaam gaan. Slimme oplossingen waren bijvoorbeeld een gehypete trend, maar de vooruitgang ervan is gestagneerd. We zullen zeker een logische integratie van materialen en technologie zien. We zullen digitale technologie zien integreren met akoestisch design en interieurdesign, maar dan wel op zijn eigen manier.

Hoe zie jij het ultieme toekomstige plafond?

Goede vraag. Vanuit het oogpunt van vandaag zijn technologische oplossingen die flexibel zijn en die kunnen worden geconfigureerd op basis van de behoeften van de markt, belangrijk. Ook een mogelijkheid waarbij mensen interieurs kunnen huren, is zeker het overwegen waard.

Hoe ga jij te werk bij Rockfon met design en innovatie? En wat zijn de aanpak en belangrijkste criteria bij het ontwikkelen van nieuwe oplossingen?

We gebruiken voornamelijk design thinking om onze oplossingen te ontwikkelen. We streven ernaar onze producten zo duurzaam mogelijk te maken. Het is belangrijk dat we de 'groene' golf volgen op het vlak van look, feel en productie. We streven ernaar producten te maken die een actieve rol spelen in de omgeving. Samenwerking is de sleutel tot ons succes. We gaan graag in gesprek met verschillende fabrikanten, ontwerpers en experts om tot onze oplossingen te komen.