Hoe het juiste plafond het interieurontwerp naar een hoge niveau tilt

1 januari 1

De eerste indruk van een gebouw wordt bepaald door het interieur en moet dan ook in het oog springend zijn. Maar comfort en welzijn zijn ook cruciale factoren bij de inrichting. Het interieurontwerp verlangt een subtiel evenwicht tussen kunst en wetenschap.

Een origami-geïnspireerd akoestisch plafond in Llaut Palace Hotel

Inspiratie uit het Oude Egypte

Het vakgebied interieurarchitectuur is al meer dan duizendende jaren oud. De wortels van het interieurontwerp zijn helemaal terug te volgen tot in het oude Egypte.
Egyptenaren decoreerden hun lemen huizen met dierhuiden, eenvoudige stukken textiel, grafische, biografische en spirituele muurschilderingen, beeldhouwwerken en beschilderde urnen. Wij kunnen tegenwoordig aan de hand van de "zielenhuizen" uit het oude Egypte, met ventilatie, portalen, zuilen, loggia's, ramen en deuren, het interieur van verschillende Egyptische dynastieën ontcijferen. Want tussen deze dynastieën was er al verschil in trends en smaak te ontdekken.

De Romeinse en Griekse beschaving brachten de Egyptische binnenhuisarchitectuur naar een hoger niveau, waarbij accessoires en decoratie diende als pronkmiddel en het toonbeeld waren van de burgerlijke trots, zoals bij de uitvinding van het koepeldak in openbare gebouwen. De Grieken werkten het ontwerp verder uit en voegden houten meubels met ingewikkelde ivoor- en zilverkleurige decoratie toe aan het interieur, terwijl de Romeinen de schoonheid en het comfort in hun huizen omarmden. De twee trends weerspiegelen de rijkdom, de sociale en de politieke status.

Van houten lambrisering naar een focus op welzijn en functionaliteit

Door de voortdurende oorlogen in de wereld ontstond er een plotselinge trend van het minimalisme in heel middeleeuws Europa.
De Donkere Middeleeuwen leidden tot een trend van sombere houten lambrisering, een minimale en uitsluitend praktische inrichting en vloeren van steen. Het interieurontwerp was ingetoomd, er werden geen kleuren gebruikt en het belangrijkste bouwmateriaal was steen.
De opkomst van de Franse Renaissance veranderde de focus en putte inspiratie uit de creativiteit. De toenmalige architecten begonnen woningen en ruimtes te ontwerpen met aanzienlijke decoratieve elementen, marmeren vloeren, sierlijk ingelegd houtwerk en meubels van de beste materialen.

Daarna deed de Italiaanse barok zijn intrede en in de 18e eeuw was het interieurontwerp bezeten van de rococostijl, terwijl het onder invloed stond van Aziatisch porselein, bloemmotieven en exotische details.

In de 20e eeuw werd functionaliteit een belangrijk facet, waarbij de snelle groei van huishoudelijke apparaten als kachels, wasmachines en televisies een nieuwe uitdaging vormde, omdat ruimtes niet langer alleen fraai konden zijn.
De ontwikkeling van 1930 tot op heden heeft geleid tot een mildere, suburbane kijk op het Modernisme, waarbij kleuren, natuurlijke en rustieke elementen welkom zijn en goed geïntegreerd worden in het interieur.  De trend legde focus op de overtuiging dat verlichting op eenvoudige wijze moet passen bij de functionaliteit van woonruimte.

Het interieurontwerp draaide strikt om het afstemmen van de architectuur op de bewoners. Met de opkomst van de middenklasse ontstond grote vraag naar interieurdesign. Vooral met de grotere mobiliteit van mensen tijdens de industriële revolutie, won het ontwerpen van gebouwen en architectuur om de beschikbare ruimte beter te benutten aan populariteit. Het streven naar een optimaal gebruik van de ruimte en de focus op welzijn en functioneel ontwerp blijft drijfveer van de ontwikkeling en de trends die we heden ten dage zien. 

Met de opkomst van de technologie is de interieurmarkt beweeglijker geworden. Online diensten, platforms als Pinterest en Instagram, en apps met Augmented Reality hebben een aanzienlijke impact op de sector, maar ook op de klant. Doordat alles transparanter is geworden is een hoogwaardige interieurdesign bereikbaar voor iedereen en in elke bedrijfstak.

1/1

Kunnen we het eens worden over de term "hoogwaardig interieur" ?

Een luxe interieurdesign is afhankelijk van persoonlijke voorkeur en van de eisen waaraan een binnenruimte moet voldoen. Maar elke hoogwaardige interieurdesign richt zich op elementen die comfort, kwaliteit, detail en verfijning leveren, samen met een vleugje exclusiviteit. Tegenwoordig is luxe geen kwestie van bezit, maar meer een gemoedstoestand: een filosofie om het best mogelijke leven te leiden. Het gevoel voor stijl staat daarbij centraal!

Interieurontwerp wordt gedefinieerd als de kunst en de wetenschap om de ruimte-inrichting te verbeteren zodat een fraaie en aangename omgeving ontstaat.

De term luxe behoort tot woorden met een tijdelijk karakter als geluk, schoonheid, stijl, comfort. Daarom moet hoogwaardig interieurdesign goed worden uitgevoerd en de nadruk leggen op kwaliteit om een beter levensgevoel te creëren.

Hoe kan een plafond de kwaliteit van het interieur verbeteren?

Wanneer het woord "plafond" wordt genoemd, denken we meestal aan iets dat wit, saai en plat is. In de meeste gevallen wordt het plafond niet beschouwd als een onderdeel van het interieurontwerp, want veel mensen houden bij het decoreren geen rekening met een uniek plafondontwerp.

Gewoonlijk zijn plafonds het slotstuk bij het ontwerp. Daarom is het meestal gewoon wit en bemoeit zich niet met het ontwerp. Maar wat als wij vertellen, dat een akoestisch plafond het unieke karakter kan bieden dat geen enkele kunstwerk of meubel kan leveren?

Een plafond is het "grootste, meest zichtbare binnenoppervlak" en zou beschouwd moeten worden als de vijfde muur die gedecoreerd kan worden. Het is de bovengrens en kan het gevoel van grootte in een ruimte beïnvloeden.

Een goed plafondontwerp moet de aandacht trekken en een aanvulling vormen op de rest van het interieurdesign. De moderne plafonds die tegenwoordig op de markt zijn, kunnen meer dan alleen maar zorgen voor een effen wit oppervlak. Het plafond is niet begrenzend, want er bestaan plafondconcepten om ontwerpvisies werkelijkheid te maken. Architecten kunnen spelen met zowel de vorm als de functie om het juiste ontwerp te vinden als aanvulling op het gebouw.

Vandaag de dag ligt de focus op welzijn, comfort en duurzaamheid. Het juiste plafondconcept kan energiezuinig zijn en het daglicht optimaal benutten. De natuurlijke lichtinval zorgt voor een geheel andere beleving van de ruimte. Het daglicht kan het comfort en de bruikbaarheid van een binnenruimte optimaliseren. 

Hoewel een interieurontwerper nadenkt over licht, vorm en oppervlak, wordt er vaak geen rekening gehouden met het geluid. Toch worden akoestische materialen gezien als een belangrijk onderdeel van het interieurontwerp. Geluidsreductie lijkt van groot belang te worden in kantoren, restaurants, scholen en de gezondheidszorg.

Wie de juiste akoestische plafondoplossing kiest, zorgt voor een beter binnenklimaat met geluidsbeheersing, betere spraakverstaanbaarheid en een goede geluidsabsorptie zodat er geen storende geluiden ontstaan. En is daarmee de ideale aanvulling op het interieurontwerp.

Bij het inrichten van een ruimte denken de architect en ontwerper na over elk detail – van de kleuren op de wanden tot de manier waarop bezoekers de ruimte zullen aanvoelen en ervaren bij binnenkomst. Waarom kiezen we dan geen plafond om het ontwerp te perfectioneren en het interieur tot een ultieme beleving maakt?

Wie het plafond als designelement gebruikt, kan echt invloed uitoefenen op de uitstraling van een ruimte.

Deb Barnes

DIRECTOR OF INTERIOR DESIGN BIJ HGA ARCHITECTS & ENGINEERS

10 tips voor een hoogwaardig interieurdesign 

  1. Definieer de interieurstijl die het gebouw moet weerspiegelen
  2. Zoek uit wat je inspireert en wat jouw persoonlijke touch gaat zijn
  3. Plan de ruimte strategisch aan de hand van de uiteindelijke gebruiker
  4. Voeg een vleugje glamour toe
  5. Kies voor kwaliteit en creëer een tijdloos ontwerp
  6. Experimenteer met kleuren en verschillende materialen om tot een complimenterend ontwerp te komen
  7. Verlichting bepaalt de sfeer 
  8. Durf groots te denken – zoek naar expressieve elementen
  9. Ramen kunnen een overweldigend dramatisch effect hebben
  10. Creëer een echt thuisgevoel

Laat Rockfon akoestische plafondoplossingen stralen in jouw interieurontwerp

We brengen steeds meer tijd binnen door en het binnenklimaat heeft invloed op ons leven. Maar het is een treurig feit dat de meeste binnenruimtes te lijden hebben onder wat wij een hoge nagalmtijd noemen en een slechte geluidsbeheersing. Het verwijst naar het feit dat geluid nog lang in de ruimte blijft "hangen" nadat het is ontstaan. Daarom is de kwaliteit van het plafond een belangrijk aspect bij het ontwerpen, omdat hiermee een gezondere omgeving kan ontstaan met een hoge geluidsabsorptie en meer privacy voor de gebruikers, of het nu gaat om kantoren, zorginstellingen, scholen of restaurants.

Het succesvol samenvloeien van design, comfort en hoogwaardige oplossingen kan leiden tot elegante ruimtes. Met Rockfon kun je kiezen tussen een uitgebreid scala aan geweldige akoestische plafondconcepten die jouw ontwerp kunnen verbeteren.

Wij leveren akoestische steenwol plafond- en wandconcepten, evenals ophangingssystemen en bieden een uitgebreid assortiment plafondpanelen, baffles, wandpanelen en eilanden, zodat je zelf de vorm van je ontwerp kunt kiezen.

Akoestische plafondontwerpen van Rockfon creëren duurzame, mooie ruimtes die mensen beschermen tegen lawaai en de verspreiding van vuur. Tegelijkertijd leveren ze een waardevolle bijdrage leveren aan welzijn en comfort. 

Sounds Beautiful