Wij leggen de lat hoog met 100% recyclebare plafondoplossingen

24 maart 2020

In een wereld met beperkte grondstoffen is het belangrijk dat de bouwsector een aantal serieuze stappen neemt in zijn verantwoordelijkheid voor het milieu. Toen Skanska samen met het architectenbureau Tengbom het kantoorgebouw Solna United plande, lag de focus op welzijn en duurzaamheid.

kantoor met akoestisch plafond en planten

Maximale duurzaamheid – minimale verspilling

Skanska legde de lat bijzonder hoog en wilde de zijn afval tot een maximum van 2% verminderen. Om dit te bereiken werd gekozen voor Rockfon als plafondleverancier vanwege de 100% recyclebare producten en het duurzame profiel, een perfecte match in het project.

Transparantie wordt steeds belangrijker in het hele bouwproces om duurzame praktijken te garanderen – van de keuze van het materiaal tot de installatie en de recycling van materialen. Als de bouwsector zich wil ontdoen van het stempel een van de grootste vervuilers van het milieu te zijn, dan zullen halve maatregelen niet meer genoeg zijn. Dit speelt bij Rockfon een sterke rol, maar zeker ook bij het bouwbedrijf Skanska. Hier is het milieuaspect van fundamenteel belang bij de inkoop en selectie van partners, leveranciers en materialen. Rockfon kon als eerste in Scandinavië een 100% recyclebare oplossing leveren en werd geselecteerd om aan de hoge eisen te voldoen.

Zsofia Böör, Production Engineer en Return Manager bij Skanska, bevestigt dit: "Natuurlijk willen we onze verantwoordelijkheid nemen op het gebied van duurzaamheid. Dat is cruciaal bij onze inkoop. Skanska werkt voortdurend aan verbetering en aan het bereiken van de VN-doelstelling nr. 11 voor duurzame ontwikkeling: het creëren van "Duurzame steden en gemeenschappen". Rockfon voldeed aan onze hoge normen op dit punt."

Eén duurzaam ontwerp voor binnen en buiten

Eigenlijk is het heel eenvoudig – als mensen zich willen blijven ontwikkelen en productief willen zijn, is er evenwicht nodig. Voor dit project heeft Skanska de groene certificering LEED platina aangevraagd. Maar de focus op duurzaamheid betekent niet dat je genoegen neemt met minder comfort en een minder sterk interieurontwerp – integendeel zelfs.

Zsofia Böör verklaart: "We werken al jarenlang met groene gebouwen. Maar het concept van duurzaamheid omvat ook sociale verantwoordelijkheid: mensen hebben het recht zich goed te voelen op hun werkplek en een goede akoestiek en een goed binnenklimaat zijn absoluut cruciaal."

Bij Rockfon weten we dat en het is tijd om cruciale beslissingen te nemen die het milieu voorop stellen.

Onze Zweedse Sales Director, Peter Fritzon, ziet een bedrijfstak langzaam wakker worden: "Het is duidelijk dat we in de bouwsector eindelijk begrijpen dat we hard moeten werken aan een duurzame toekomst." Voor ons is het belangrijk om duidelijke lijnen en transparantie te bieden. Toen we de beslissing namen om de steenwol uit onze plafondoplossingen te recyclen, moest het – letterlijk – 100% duurzaam zijn. ROCKWOOL / Rockfon en Ragn-Sells hebben een overeenkomst om containers of zogenoemde "big bags" te vullen met het afval van onze plafondoplossingen. We vervoeren ze dan naar onze fabriek om ze te recyclen tot nieuwe plafondpanelen. Dat is de zogeheten gesloten productie cyclus. We zijn volledig toegewijd en werken zo hard we kunnen om de SDG's (Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen) van de VN te realiseren."

Meer weten over Rockfon en duurzaamheid?

Ga dan naar onze pagina over duurzaamheid hieronder, voor alle informatie die je nodig hebt – bijvoorbeeld hoe we volledige recycling van onze producten kunnen garanderen. Je kunt ook onze casestudy bekijken om het eindresultaat van het Solna United project te zien.