Uitmuntende akoestiek en creatief en innovatief design smelten samen

23 september 2020

Onze akoestische oplossingen veranderen elke mogelijke ruimte en wij innoveren met architecten om ontwerpen te realiseren die er net zo goed uitzien als ze klinken - hier vind je enkele voorbeelden van onze architectuurwedstrijd die elk jaar in Rusland wordt gehouden.

interieurinrichting met akoestisch plafond

Egor Mikushin, project “Restoration of the historical complex of the Palace stables in Peterhof.

Elk jaar organiseren we een wedstrijd voor jonge architecten en ontwerpers in Rusland waar we deelnemers uitdagen om spannende en creatieve ontwerpen te maken met de akoestische oplossingen van Rockfon. Architecten en ontwerpers, universiteitsstudenten, medewerkers van ontwerpstudio's, ontwerporganisaties en -bureaus; allemaal namen ze deel aan de wedstrijd om te zien wie de hoofdprijs mee naar huis zou nemen en we zijn verheugd om enkele van de resultaten te kunnen delen.

Laten we eens een kijkje nemen bij enkele van de ingediende projecten.

De winnaars in elke categorie waren:

  • Kantoorinrichting - Evgeniy Kovpak. Project: "COTY".
  • Interieurontwerp voor recreatie- en amusementsindustrie - Anna Guseva. Project: "Interieuroplossingen tijdens de reconstructie en technische herinrichting van FSUK Moscow State Academy of Theater Arts".
  • Interieurontwerp sportfaciliteiten - Egor Mikushin. Project: "Restauratie van de historische paleisstallen in Peterhof".

De jury was onder de indruk van alle ingediende projecten. Ze waren onder de indruk van de creatieve aanpak van de ontwerpers en de manier waarop ze hun persoonlijke stijl integreerden met onze akoestische plafondoplossingen, zonder daarbij de functie van de ruimte waar ze mee werkten uit het oog te verliezen.

Een historisch gebouw krijgt een eigentijdse facelift

Een van de winnende projecten voor het beste interieur van een sportfaciliteit was voor de restauratie van de historische paleisstallen in Peterhof. De keizerlijke stallen, ontworpen door N.L. Benois voor Nicolaas I in 1848-1855, zijn geïnspireerd door een middeleeuwse vesting in de Engelse gotische stijl. De imposante omvang van het gebouw speelt een belangrijke rol in de architectonische compositie van de stad en verbindt het Alexandrijnenpaleis en het park met de rest van de gotische huizen en de omringende stadsgebouwen.

De paardenstallen van het paleis in Peterhof zijn gebouwd in een massieve trapeziumvormige vierhoek. Langs de omtrek van het trapezium staan negen torens die met elkaar verbonden zijn door afzonderlijke woon- en dienstgebouwen, de binnenruimte is verdeeld door paardenstallen met vier ruime binnenplaatsen.

Een uniek project met speciale aandacht voor akoestiek en...paarden!

“Gezien het belang en het unieke karakter van het project, was het van cruciaal belang om zowel de externe als de interne ruimte zeer zorgvuldig te ontwerpen" zegt Egor Mikushin. De bijzonderheid van het gebouw in combinatie met de gevoeligheid van paarden, die een verscheidenheid aan frequenties kunnen oppikken, alles van 55 Hz tot 33,5 kHz, waardoor het uiterst belangrijk is dat ze zich in een comfortabele akoestische omgeving bevinden.

De stallen voor de paarden, die zich onder de historische bogen van het hoofdgebouw bevinden, zijn ontworpen met Rockfon® Mono® Acoustic Flecto. De flexibiliteit van de akoestische plafondoplossing maakt het mogelijk om de gewelven te weerspiegelen. Rockfon's Eclipse rechthoekige akoestische eilanden (1760x1160 mm) zijn geïnstalleerd onder de gewelven om het ventilatiesysteem af te dekken voor meer efficiëntie en visuele esthetiek en Rockfon's Eclipse driehoekige panelen, met zijn diepmat wit oppervlak, zijn geïnstalleerd in de nieuwe binnenarena's, waardoor een hoog niveau van akoestisch comfort wordt gecreëerd en meer licht wordt toegevoegd aan de binnenruimte.

Het project voor de restauratie en verbouwing van de stallen is goedgekeurd door de Commissie voor overheidscontrole, gebruik en bescherming van historische en culturele monumenten.

Vorig jaar vond voor de vierde keer de jaarlijkse Rockfon wedstrijd Concept of Ceilings; Acoustics and Life plaats. Ondanks de beperkte termijn voor het indienen van projecten, was er een aanzienlijk aantal creatieve werken van zeer getalenteerde mensen die innovatieve manieren vonden om onze producten te gebruiken. "We zijn erg blij met de manier waarop de wedstrijd is ervaren. Voor de eerste keer sinds we zijn begonnen, hebben we niet alleen inzendingen uit Rusland gekregen, maar ook uit andere landen. We zijn blij dat onze wedstrijd mensen inspireert om nieuwe ontwerpprojecten te creëren. We danken iedereen die aan de wedstrijd heeft deelgenomen. Gefeliciteerd aan alle winnaars!"- aldus Sergey Kuritsin, Hoofd van Rockfon Business in Rusland en het GOS.

We zijn blij met hoe de wedstrijd is ervaren. We zijn blij dat onze wedstrijd mensen inspireert om nieuwe ontwerpprojecten te maken. We danken iedereen die aan de wedstrijd heeft deelgenomen. Gefeliciteerd aan alle winnaars!

Sergey Kuritsin

Hoofd van Rockfon Business in Rusland en het GOS