5 kernpunten voor het verbeteren van je welzijn bij thuiswerken

1 januari 1

De kans is groot dat je net als ik thuis werkt. Maar werkt u eigenlijk graag in uw thuiskantoor? Het creëren van een gezonde, gelukkige en productieve werkplek staat al jaren op de agenda als het gaat om kantoorontwerp. Dus waarom zou u niet dezelfde omgeving creëren voor uw thuiskantoor?

Zoals het klokje thuis tikt?

'Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens' is een spreekwoord dat vrijwel iedereen kent. Maar weet u ook wat het betekent? Met dit spreekwoord geven mensen aan zich thuis toch het meest op hun gemak te voelen. Wat een thuis voor velen zo leuk maakt, is dat het een plek is waar ze zich kunnen ontspannen. Om te ontspannen is het noodzakelijk om je comfortabel, gezond en gelukkig te voelen. Het draait met andere woorden om welzijn. Maar hoe zorg je voor je welzijn in een werkomgeving thuis?

Thuis werken is niet meer iets waar we in de toekomst aan moeten gaan wennen. Het is onderdeel geworden van ons dagelijks leven. De afgelopen jaren nam het aantal thuiswerkers al toe en de pandemie gaf het een enorme impuls. Volgens een recent wereldwijd onderzoek [1] werkte 88% van de deelnemers van thuis uit tijdens de pandemie, terwijl 31% vroeger al thuis werkte. En hoe zit het met de toekomst? 76% van de deelnemers zei minstens één dag per week thuis te willen werken.

Thuis of op kantoor werken is als yin en yang, beide hebben hun eigen voor- en nadelen. Een voordeel bij thuiswerk is dat je het kunt doen waar je maar wilt: aan de eettafel, op de bank, de slaapkamer of zelfs in een kast. Maar volgens een enquête van Leesman Index [2] zou bijna 89% van de deelnemers productiever werken in een specifieke werkruimte of kantoor.

20211207 RW-RF ILLUS 822

49% van de thuiswerkers gebruikt de woonkamer

Bron: OWL Labs en Global Workplace Analytics 'State of Remote Work 2020– COVID Edition'

Helaas zijn nog steeds te veel mensen van mening dat hun welzijn negatief wordt beïnvloed door thuiswerken [3]. Het heeft hen gespannen, angstig en gedeprimeerd gemaakt [4]. En weet je wat? Het ontwerp van uw thuiskantoor is hiervan een van de belangrijkste veroorzakers.

In de zomer van 2020 heeft het Royal Institute of British Architects (RIBA) een onderzoek uitgevoerd onder 1.500 huiseigenaren om het effect van de pandemie te onderzoeken op de manier waarop mensen thuis willen wonen en werken [4]. Het probeerde inzicht te krijgen in de mentale en fysieke voordelen van een beter ontworpen woning.

Het resultaat is vrij schokkend: 70% van de respondenten was het erover eens dat het ontwerp van hun huidige woning hun mentale welzijn tijdens de pandemie heeft aangetast! Dus als u uw gezondheid, geluk en productiviteit wilt verbeteren bij het werken vanuit huis, moet u het ontwerp van uw thuiskantoor opnieuw overwegen. Dit zijn 5 belangrijke aandachtspunten.

20211207 RW-RF ILLUS 823

23% van de thuiswerkers gelooft dat een beter ontworpen huis hun geluk rechtstreeks zal verhogen

Bron: RIBA-enquête onder huiseigenaren - Geluk door ontwerp: Samenvatting

Laat er licht zijn

Zorg ervoor dat u toegang hebt tot natuurlijke verlichting in uw kantoor. Daglicht is essentieel, dus open die gordijnen! Onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan daglicht een groot aantal gezondheidsvoordelen heeft, waaronder een hogere productiviteit. Maar zorg ervoor dat de zon niet op je scherm schijnt. Een van de beste manieren om dit te doen is uw bureau voor een raam te plaatsen.

Er moet echter een goede combinatie van daglicht en kunstlicht worden gerealiseerd. Daglicht alleen is niet genoeg vanwege de continue variabiliteit, afhankelijk van het weer en het tijdstip van de dag. Het toevoegen van een eenvoudige bureaulamp met zacht licht kan al voldoende zijn. De zachte gloed geeft uw werkomgeving dat warme, gezellige gevoel dat kan bijdragen aan een minder stressvol thuiskantoor. Zodra visueel ongemak wordt vermeden, hebt u een stimulerende omgeving waarin u zich beter voelt en beter presteert [5].

Hier vind u meer tips om het visuele comfort in uw kamer te verbeteren.

Voeg kleur toe om je humeur te verbeteren

Kleuren spelen een belangrijke rol in de wereld van interieurontwerp en architectuur. Ze kunnen tegen lage kosten worden gewijzigd en vernieuwd en hebben een grote invloed op de fysiologie, motivatie, het gedrag en cognitieve en sociale interacties van mensen [6].

Volgens kleurenpsychologie is kleur een van de meest gebruikte middelen om bepaalde emoties te stimuleren of de perceptie van een ruimte te veranderen. Wanneer de kleur doelbewust wordt gekozen, kan deze de productiviteit, creativiteit, focus, positiviteit en blijdschap verbeteren. Kies dus verstandig...

Blauw is een neutrale, intellectuele kleur. Het vertegenwoordigt communicatie en concentratie. Geel daarentegen is de emotionele kleur. Het wordt geassocieerd met plezier, optimisme en warmte. Geel bevordert concentratie en alertheid. Oranje, dat verwant is aan geel, inspireert creativiteit en enthousiasme. Groen is de kleur van de natuur, rustgevend en verfrissend. Groen heeft een kalmerend effect waarvan wordt aangenomen dat het stress verlicht [7]. Dit is een geweldige optie voor een thuiskantoor omdat overmatige stress uw werk kan belasten.

Laat je hier inspireren en ontdek hoe je je kleurrijke plafondontwerp tot leven kunt brengen.

20211207 RW-RF ILLUS 824

35% van de medewerkers die in een architectenbureau werken, verkiest blauw als primaire kleur voor hun interieur

Bron: Poursafar Z. et.al, "Evaluation of color and lighting preferences in architects 'offices for enhance productivity”, Int J Cur Res Rev, vol 8, editie 3, februari 2016

Gebruik planten om de luchtkwaliteit te verbeteren

Planten zijn meer dan alleen mooie decoraties. Ja, ze brengen kleur in elk interieur, maar ze zijn ook een krachtbron voor uw hersenen. Psychologen hebben ontdekt dat planten in een werkruimte de productiviteit met wel 15% kan verhogen [8]. Uit onderzoek blijkt dat het ook goed is om in de buurt van planten te zijn voor je gezondheid en geluk. In een onderzoek uit 2014 meldden werknemers in drie commerciële ruimtes in het Verenigd Koninkrijk en Nederland een hogere luchtkwaliteit, verbeterd concentratievermogen en een algemene toename van de tevredenheid op de werkplek na de introductie van planten [9].

Ga correct aan uw bureau zitten (en staan)

Als u het grootste deel van uw dag achter een bureau zit, hebt u de steun van een ergonomische stoel nodig. Het vermindert niet alleen de kans op letsel en pijn, maar verhoogt ook uw productiviteit en algehele tevredenheid. En daarmee bedoel ik niet dezelfde stoel die u gebruikt als u aan de eettafel zit. Want jammer genoeg gebruikt 73% van de thuiswerkers de verkeerde stoel of opstelling [10].

Een comfortabele ergonomische stoel, ontworpen voor maximale ondersteuning van de rug, helpt rugpijn te minimaliseren en stelt u in staat om u te concentreren. Uit een ergonomische studie uit 2003 bleek dat werknemers die een ergonomische stoel kregen, gedurende de dag minder negatieve symptomen en een totale productiviteitsstijging van bijna 18% meldden.

20211207 RW-RF ILLUS 825

61% minder letsels door overbelasting op de werkplek als u correct achter uw bureau zit

Bron: ErgoPlus, 'Benefits of Workplace Ergonomics'

Zelfs als u zich comfortabel voelt, dient u nooit langer dan een uur in één positie zitten. Het wordt aanbevolen om elke 30 tot 40 minuten op te staan en te bewegen. Het herinnert u er ook aan om uw houding te resetten wanneer u weer aan het werk gaat.

Verbeter de akoestische omgeving

De effecten van uw werkomgeving op uw vermogen om te werken worden gemakkelijk onderschat. Akoestiek is vaak een gebied waar mensen niet aan denken. Een voordeel van thuiswerken is dat je niet gestoord wordt door het lawaai van collega's die zich verplaatsen en telefoneren of met elkaar praten in een open kantoorruimte. Zelfs lawaai met een laag geluidsniveau kan negatieve gevolgen hebben voor de concentratie, productiviteit en werkcapaciteit [11]. Een thuiskantoor voor de lange termijn is idealiter een aparte ruimte in uw huis die goed is ingericht voor het werk. Dit zorgt voor minder afleiding (75%) en een stillere omgeving (60%) [12].

Het verbeteren van het akoestisch comfort van uw werkplek verlaagt niet alleen het geluidsniveau en vermindert afleidingen, het ondersteunt ook de verstaanbaarheid. Door de toegenomen behoefte aan contactmogelijkheden op afstand is er een groeiende populariteit van videoconferenties, videogesprekken, teamvergaderingen en webinars. Zo hadden Zoom, Google Meet en Microsoft Teams in 2020 samen meer dan 475 miljoen dagelijkse gebruikers! [13]. Het eerste wat u nodig hebt om de communicatie te verbeteren, is een goede USB-microfoon of headset. Ten tweede moet u de akoestische binnenomgeving optimaliseren, zodat u verzekerd bent van de juiste geluidskwaliteit van uw stem tijdens videogesprekken.

Maar hoe weet u of uw thuiskantoor akoestische verbeteringen nodig heeft? Kijk eens rond en luister. Als je werkt in een minimalistisch ingerichte ruimte waar veel harde, gladde materialen worden gebruikt, kom je er snel genoeg achter. Het geluid van uw stem echoot in de ruimte en creëert een kakofonie van geluid.

20210217 RW-RF PHO 7680

Harde materialen reflecteren geluid, zachte materialen absorberen het. Het verbeteren van de akoestische omgeving betekent dus het toevoegen van geluidsabsorberende materialen. Maar niet elk zacht materiaal absorbeert dezelfde hoeveelheid geluid. Een tapijt met een dikte van 7 mm op de vloer heeft andere eigenschappen dan een akoestisch plafondpaneel van 40 mm dat rechtstreeks aan de wand of het plafond is bevestigd. Hier kunt u meer lezen over welke materialen gebruikt kunnen worden om geluid te absorberen.

Boeken op een plank, middelgrote planten, schilderijen op de muur en kasten dragen ook bij aan een beter akoestisch binnenklimaat. Het verspreidt en verstrooit de geluidsgolven, wat we als comfortabeler ervaren.

Zoals het klokje thuis tikt!

Het uitvoeren van de juiste aanpassingen in uw thuiskantoor zal een enorme rol spelen in het verhogen van uw welzijn. Het is uiterst belangrijk dat u gelukkig, ontspannen en gemotiveerd bent op uw werkplek. Een ander onderwerp waarop we niet eens hebben gereageerd, maar dat zeker positieve vibes zal geven, is muziek.

Muziek afspelen tijdens het werk kan ook je welzijn verbeteren, het kan je helpen om te ontspannen en energie te krijgen. Het kan zelfs uw productiviteit verhogen. Volgens een studie van de afdeling muziektherapie van de universiteit van Miami konden proefpersonen die naar muziek luisterden tijdens het werk hun taken met hogere kwaliteit en snelheid uitvoeren dan de studiegroep zonder muziek.

Dus stel een afspeellijst samen en vul de ruimte met je favoriete stemmingsmuziek. Mijn advies: start met Sam Feldt (feat. ALMA & Digital Farm Animals) - Home Sweet Home.

Bronnen:

[1] 'Global Work-From-Home-Experience Survey', 2020 van Iometrics en Global Workspace Analytics

[2] The Home Leesman Index, mei 2020

[3] Workplace Thinkers and Makers, 'The Office of The Future report', oktober 2020

[4] RIBA Homeowner Survey - Happiness Through Design: Samenvatting

[5] De Carli M. et al., 'Review on visual comfort in office buildings and influence of daylight in productivity.', Indoor Air 2008, 17-22 augustus 2008, Kopenhagen, Denemarken - Document-ID: 112

[6] Kwallek N, Soon K, Woodson H, Alexander JL. 'Effect of color schemes and environmental sensitivity on job satisfaction and perceived performance.' Percept Motor Skills. 2005;101(2): 473-486.

[7] Aleksandra A. et al, 'Effect of color in interior design', Contemporary achievements in civil engineering 23-24. April 2019. Subotica, Servië

[8] Wired Magazine, Work Smarter How to use office plants to boost productivity and job satisfaction', december 2017

[9] Nieuwenhuis, M. et al, 'The Relative Benefits of Green Versus Lean Office Space: Three Field Experiments'. Journal of Experimental Psychology: Applied. (2014)

[10] Universiteit van Cincinnati. 'Ergonomisch expert raad slimmer thuiswerken aan: Ga zitten, til het scherm op, vul de stoel.' ScienceDaily. ScienceDaily, 28 juli 2020

[11] Kjellberg A, Landström U., 'Noise in the office: Part II—The scientific basis (knowledge base) for the guide', International Journal of Industrial Ergonomics 14 (1-2), 93-118

[12] Reynolds B. FlexJobs Annual Survey, 'Workers Believe a Flexible or Remote Job Can Help Save Money, Reduce Stress, and More'. 2018

[13] https://www.livewebinar.com/blog/50-video-conferencing-statistics-for-the-year-2020