Ontwerpen voor een beter welzijn: interactie en verbinding maken met de natuur met Rockfon® Lamella

Geïnspireerd door biofiele designtrends, combineert ons nieuwe product Rockfon Lamella natuurlijk hout met krachtige geluidsabsorptie om gezonde en gelukkige ruimtes te creëren.

Rockfon Lamella in office settings

Rockfon Lamella

Met een toenemende milieucrisis en de opkomst van pandemieën krijgen duurzaamheid en welzijn enorm veel aandacht. Dit heeft ongetwijfeld de groei van groene architectuur verder versterkt, met gevolgen voor het ontwerp van de bebouwde omgeving en de materialen die we gebruiken.

De opkomst van de duurzame biofiele designtrend

Het nieuwe concept "biofilie" heeft het licht gezien binnen groene architectuur en laat zien hoe architectonisch biofiel design de fysieke en mentale gezondheid beïnvloedt. Door gebruik te maken van organische en hernieuwbare elementen zoals hout, water, natuurlijk licht en planten, kan biofiel design de duurzaamheid verbeteren en zorgen voor een gevoel van welzijn in onze gebouwen.

Natuurvriendelijk design, "biophilic design" of alles wat te maken heeft met simpel, groen wonen blijft de komende jaren een belangrijke trend. We willen een positieve bijdrage leveren aan de grote milieu-uitdagingen die we ervaren en de natuur respecteren als de basis van ons leven. Groen leven vraagt om een betere balans met de natuurlijke wereld om ons heen. Dit is het moment om verantwoordelijkheid te nemen, ook in de designindustrie.

Christian Klinge

Innovation Director bij Rockfon

Zoals in veel onderzoeken is aangetoond, zorgen biofiele elementen voor een overvloed aan fysieke en mentale voordelen die een werkplek productiever en innovatiever maken. De verbinding tussen mens en natuur vergroot de productiviteit en heeft fysieke effecten zoals een lagere bloeddruk, een gevoel van comfort en minder ziektesymptomen. De mentale voordelen variëren van meer tevredenheid en motivatie tot het beter in staat zijn om problemen op te lossen en een verhoogde creativiteit(1).

De positieve impact van hout op gezondheid en welzijn

Het is aangetoond dat producten en oplossingen van hout verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Je begeven in een omgeving met meer houten elementen en meubels kan een goede gezondheid bevorderen.

In een kantooromgeving heeft de aanwezigheid van hout op de werkplek een positieve correlatie met een lager ziekteverzuim en een hogere werktevredenheid. In één onderzoek werd het gebruik van hout gelinkt aan een dalende bloeddruk en hartslag, omdat de medewerkers de werkplek prettig vonden en zich verbonden voelden met de natuur. Werknemers rapporteerden ook een betere concentratie, meer optimisme, minder stress en een hogere productiviteit in een kantoor met zichtbare houten elementen(2).

In zorginstellingen draagt hout bij aan een beter herstel van de patiënt. Hout zorgt ook voor een gastvrije sfeer. In klaslokalen met hout ervaren leerlingen minder stress en zijn de leerresultaten beter. Leerlingen die elke dag worden blootgesteld aan natuur en hout, hebben een grotere emotionele intelligentie en zijn milieubewuster(3).

Hout verbindt ons niet alleen met de natuur, het biedt ook een esthetisch en duurzaam voordeel. Het houten oppervlak geeft natuurlijke warmte af en draagt bij aan de balans van het interieur op het gebied van vocht en luchtvochtigheid(2). Het Amerikaanse Environmental Protection Agency stelde vast dat hardhouten vloeren de luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren en voorkomen dat stof, schimmels en allergenen zich ophopen in vergelijking met andere vloeropties zoals tapijten.

Rockfon Lamella Lounge Environment #3

De combinatie van natuurlijke elementen en een akoestische oplossing: Rockfon® Lamella

Door de schoonheid van hout te combineren met de geluidsabsorberende steenwolpanelen van Rockfon, creëert Rockfon Lamella rustige interieurs geïnspireerd op de natuur. De latten zijn te combineren in verschillende afmetingen en kleuren houtfineer - van warm goud tot koel blond of aards donker - en geven je volledige ontwerpvrijheid met meer dan 650.000 designcombinaties in een standaard wandmodule. Van stiltezones tot leesplekken, Rockfon Lamella zorgt voor de perfecte sfeer in moderne en flexibele ruimtes.

"Rockfon Lamella stelt architecten en interieurontwerpers in staat om op maat gemaakte designs voor te schrijven; in zeer kleine volumes, binnen de beschikbare tijd en budgetten. Tot nu toe was het onmogelijk om unieke ontwerpen te maken voor relatief kleine volumes - waardoor je gedwongen werd dezelfde standaard wandpanelen voor te schrijven die gebruikt worden voor de residentiële markt. Dit betekende materialen van lage kwaliteit: MDF en polyester, en geen ontwerpvrijheid. Rockfon Lamella verandert dat allemaal - voor het eerst kun je unieke visuele ritmes componeren voor verschillende ruimtes en projecten - met een kant-en-klare oplossing", zegt Sven van Ool, productmanager bij Rockfon.

Lees meer over Rockfon® Lamella