Ieder zijn eigen plek

"Ieder moet zijn eigen plek krijgen, een eigen wereldje waarbij ontmoeting ook belangrijk is." Deze opgave kreeg DP6 architectuurstudio mee, vertelt Robert Alewijnse, architect partner bij het architectenbureau uit Delft. “We kregen uit Europese selectie de opdracht om een middelbare school te ontwerpen voor vwo, havo en vmbo, het hele spectrum. Binnen het gebouw moest iedere opleiding zijn eigen plek krijgen met ook ieder zijn eigen, inspirerende sfeer. Er zijn zo min mogelijk gangen in het gebouw, we hebben lokalen en leerpleinen in het ontwerp opgenomen. De leerpleinen zijn dan ook vooral bedoeld voor ontmoeting.”

Akoestiek

De eerste eis voor de school was volgens Alewijnse een goede akoestiek. “Ik heb liever een lelijk gebouw met een goede akoestiek dan andersom. Vooral in de hoge hal waar leerlingen samenkomen, is een goede akoestiek onontbeerlijk. In de lokalen en alle gangen zijn de vereiste waarden behaald met een systeemplafond. In de praktijkruimtes en de muzieklokalen is hiervoor een aparte oplossing bedacht.”

In de hoge vide, de ruimte waar de leerlingen samenkomen, is volgens Alewijnse een goede akoestiek helemaal essentieel. “De toegepaste materialen moeten een hoge geluidsabsorptiewaarde hebben, anders word je gek van alle stemmen. Daarnaast wil het oog ook wat. We wilden in de school verschillende sferen creëren. Voor hoe je een gebouw ervaart, is een plafond erg belangrijk. Alleen systeemplafonds geeft een kantoorachtige uitstraling. Daarom wilden we in de grote, hoge ruimtes een andere uitstraling creëren door er baffles voor te schrijven. Het is een goed systeem om in een ruimte met plastische vormen toe te passen, vind ik.”

Bijna duizend

Hoe zorg je ervoor dat je bijna duizend baffles op de juiste manier eenvoudig afstelt? Deze vraag stond centraal tijdens het overleg tussen Muller Afbouwgroep en Rockfon. “Normaal is ons systeem met de Contour Baffles een vrij star systeem. Door het systeem op hoogte en in een grote open zone aan te brengen, heb je ook te maken met een zekere windbelasting. Dan moet je het systeem dus flexibeler maken, maar wel op een dusdanige manier dat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Er mag uiteraard geen baffle losraken en naar beneden vallen. We moesten dus een oplossing bedenken voor enerzijds een gemakkelijke montage met dito afstelling vanwege het hoge aantal baffles dat bij de school in Ridderkerk toegepast werd en anderzijds moest het flexibel zijn vanwege de windbelasting. Met die eisen zijn we met Muller Afbouwgroep om tafel gegaan”, legt Corné van Meer, Area Sales Manager van Rockfon uit.

Het houtwolcement plafond varieert in dikte, vult Avinash Ramautar, werkvoorbereider van het afbouwbedrijf, aan. “Er was veel tolerantie in het betondek. Daarom hebben we plafondplaten van 12 tot 15 centimeter dik gebruikt. Daar doorheen moesten we het ophangingsysteem van de baffles dus op verschillende hoogtes schroeven naar het constructieve deel van het plafond. Het zijn elementen van 1.20 m lang zonder stalen frames en in afwijkende hoogtes. Deze zijn speciaal gemaakt voor dit project. De Contour Baffle van Rockfon is een frameloos systeem wat de mogelijkheid geeft om de baffles op de bouw gemakkelijk op maat te snijden en weer af te werken. We hebben mock-ups gemaakt om de verschillende systemen te testen. Het streven was om de baffles één keer af te stellen en vervolgens af te hangen.”

Van Meer: “Deze ophanging hebben we samen speciaal ontwikkeld voor dit project. De plug wordt fabrieksmatig aangebracht en wij leveren het draadoog mee. De haak die aan de Fischer-rail is bevestigd zorgt ervoor dat de baffles vrij kunnen bewegen mochten zij door windbelasting in beweging komen. Deze haak is gemakkelijk vooraf op de juiste hoogte af te stellen en uit te lijnen. Zo hebben we een veilige ophanging gecreëerd. Vanwege de hoogteverschillen hebben we speciale afmetingen van de baffles laten maken. Het is allemaal maatwerk.”

Gemini College

Sportlaan 16
2982 SN, Ridderkerk
Nederland

Ik heb liever een lelijk gebouw met een goede akoestiek dan andersom.

Robert Alewijnse

Nederland
Architect partner DP6

Verschillende disciplines

Voor Muller Afbouwgroep was de afbouw van het Gemini College in Ridderkerk een speciaal project. “Het is een project waar al onze disciplines samenkomen. We hebben bijvoorbeeld ook voor de totale interieurafwerking en pantry’s gezorgd. In de vide zaten veel elementen op grote hoogte, waarbij een hoogwerker niet toereikend was. We hebben de ruimte bij de vide daarom compleet uitgesteigerd. Daarnaast hebben we speciale producten toegepast. Bijvoorbeeld een Rigitone-voorzetwand in de vide om de benodigde akoestische waarden te behalen. Het akoestisch ontkoppelen van de plafonds. Ook heeft het gebouw een organische vorm, met veel ronde hoeken. Maar het meest bijzondere is natuurlijk het speciale ophangingsysteem dat we samen met Rockfon hebben ontwikkeld. Mooi hoe zo’n nieuw product ontstaat door het samenspel van producent en verwerker”, vertelt Ramautar. Van Meer vult aan: "En het is niet een eenmalige ontwikkeling. Voor de montage van grote hoeveelheden baffles gaan we dit systeem adviseren. Vanaf nu kunnen we dat uitrollen. Het project is mede hierdoor voor zowel ons als voor Muller Afbouwgroep een showcase geworden".

Dit is een bewerkte versie van het artikel uit Plafond & Wand Info. Lees het complete artikel op www.plafondenwand.info (auteur: Wilbert Leistra)

Toegepaste producten: Rockfon Krios®, A, 600 x 600
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon Contour®, Ac
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon Contour®, Ac
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon Contour®, Ac
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon Contour®, Ac - Rockfon Krios®, A, 600 x 600
Toegepaste producten: Rockfon Krios®, A, 600 x 600
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon Contour®, Ac - Rockfon Krios®, A, 600 x 600
Toegepaste producten: Rockfon Contour®, Ac
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon Contour®, Ac
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon Contour®, Ac
Toegepaste producten:

Gemini College

Land:Ridderkerk, Netherlands
Architect:DP6 architectuurstudio, Delft
Plaatser:Muller Afbouwgroep, Eindhoven
Fotograaf:Lucas van der Wee
Producten:Rockfon Contour®, Rockfon Krios®
Kantafwerking:A, Ac
Afmeting:600 x 600

Gerelateerde case study's