Oorspronkelijk kreeg BDG Architecten de opdracht om een ontwerp te maken voor renovatie in combinatie met sloop en nieuwbouw. Maar vanuit de circulaire visie van het architectenbureau zag BDG kansen voor een alternatief scenario op basis van hergebruik met nieuwbouw. Het resultaat is een duurzame, inspirerende campus voor de Dordtse vestiging van Yuverta, Europa’s grootste vmbo- en mbo-opleider op het gebied van voeding, klimaat en welzijn van mens en dier.

Circulaire visie

De initiële opdracht voor Yuverta Dordrecht besloeg renovatie in combinatie met sloop en nieuwbouw. “Maar wij zagen kansen om nog een stap verder te gaan. Vanuit onze duurzame visie onderzoeken we altijd de mogelijkheden van hergebruik van bestaande constructies. Want echte duurzaamheid begint immers bij zo min mogelijk (nieuw) materiaalgebruik”, vertelt Marco de Jong, architect-partner bij het bureau, met vestigingen in Amsterdam, Zwolle en Almere. 

Vanuit de circulaire visie van het architectenbureau stelde De Jong een alternatief scenario voor. “Het gebouw van de voormalige mavo Stek is pas twintig jaar oud. Dat kon prima blijven staan. Met zowel esthetische als energetische ingrepen hebben we het toekomstbestendig aangepast”, begint de architect zijn uitleg. “Het voormalige mbo-gebouw is veertig jaar oud. Hier moest de vmbo-opleiding worden gehuisvest. Sloop en nieuwbouw is zonde, want het gebouw had nog voldoende kwaliteiten. De degelijke betonstructuur vormt het skelet voor een volledig nieuwe inpassing van installaties, gevels, wanden en afwerkingen. Daarnaast heeft deze aanpak een positieve invloed op de stikstofdepositie tijdens de bouw, niet geheel onbelangrijk in deze tijd.”

Extra ruimte voor onderwijs en ontmoeting

“Door het hergebruik van het gebouw is het ons gelukt om binnen budget extra ruimte voor onderwijs en ontmoeting te realiseren. Passend bij het curriculum van Yuverta hebben we twee kasruimten aan weerszijden van de oude aula toegevoegd, waardoor er een oranjerie is ontstaan. Deze oranjerie markeert het centrale middengebied en verbindt de onderwijsdomeinen. Naast een verlengstuk van de aula kan deze ruimte als een beschutte wintertuin voor allerlei onderwijsactiviteiten worden gebruikt. Dit versterkt de connectie tussen onderwijs en praktijk en maakt het een multifunctionele oranjerie.”, aldus De Jong.

Welzijn

BDG Architecten koos voor de toepassing van Rockfon Krios-panelen voor de plafonds. Volgens De Jong een logische keuze. “Rockfon Krios is voor ons een bekende en goede plafondplaat. Deze heeft zich in de onderwijssector bewezen”, geeft hij als verklaring.

Rockfon heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in de ontwikkeling van producten die gespecialiseerd zijn voor het onderwijs, vertelt Corné van Meer, Area Sales Manager van het bedrijf uit Roermond. “In de afgelopen jaren hebben de scholen afstand genomen van de industriële leerstijl, waarbij een leerkracht voor de leerlingen staat en kennis overdraagt met weinig tot geen interactie. De scholen van vandaag zijn veel dynamischer, waar de leerlingen debatteren, leren door te doen en werken in teamverband. Dit beïnvloedt de noodzaak om het geluidsniveau op een heel andere manier te reguleren dan voorheen. De Rockfon Krios-panelen leveren hier een actieve bijdrage aan met de hoogst haalbare geluidsabsorptie, klasse A. Bovendien hebben de panelen een hoge lichtreflectiewaarde (LRW). Voor de Krios-panelen is die waarde 86 – op een fictief maximum van 100. Beide factoren dragen bij aan een gezond binnenklimaat in leslokalen. En voor projecten waarbij duurzaamheid een grote rol speelt, is het ook goed om te vermelden dat de panelen C2C Bronze gecertificeerd zijn.”

Volume

De montage van de plafondpanelen werd verzorgd door VanDIJK Afbouwprojecten uit Tilburg. Directeur Joost van Dijk noemt het geen extra spannend werk. “Voor ons was het fijn om bekende panelen te monteren zonder al te veel moeilijkheden. De uitdaging zat hem meer in het volume van de materialen en de korte bouwtijd. We hebben in totaal ongeveer 3000 m² Rockfon Krios gemonteerd. In de kleedkamers en douches hebben we circa 500 m² Rockfon Hydroclean-panelen toegepast.” Van Meer adviseerde deze panelen. “Met zijn vele harde oppervlakken, die ideaal zijn qua hygiëne en reinigbaarheid zijn de kleedkamers en douches in scholen vaak heel luidruchtig. Daarom is het belangrijk te zoeken naar akoestische plafondoplossingen die de geluidsreflectie dempen, maar die ook bestand zijn tegen de vochtige condities in deze ruimtes. Rockfon Hydroclean12-panelen verenigen deze twee eisen. Door het speciale oppervlak leveren zij geen bijdrage aan de vorming van schimmels en bacteriën en blijven ze vormvast. Tevens levert Rockfon een corrosiewerend Klasse D-ophangsysteem. Dit zorgt voor een veilige omgeving”, legt hij uit.

Buitenonderwijs

Integraal met de vernieuwbouw van Yuverta is het Wellantpark ontworpen. Dit verbindt volgens De Jong het vmbo- met het mbo-gebouw. Bovendien kan in het park buitenonderwijs plaatsvinden. “De terp waarop het oude vmbo is gebouwd, vormt het uitgangspunt voor een getrapt ecologisch landschap met verschillende show- en kweektuinen, een waterfilter, dierenverblijven en kassen. “Wij streven naar totaalconcepten met een positieve impact op de leefomgeving van mensen. Onze integrale aanpak in relatie tot duurzaamheid en het welzijn van de leerlingen zie je in het ontwerp van Yuverta vmbo op alle fronten terug. Met een creatieve en kostenbewuste ontwerpstrategie hebben we een comfortabele en energieke leer- en ontwikkelvoorziening gecreëerd. Een plek die aanzet tot samenwerking en ontmoeting en waar leerlingen, medewerkers en externe partners zich thuis voelen.” 

Dit is een bewerkte versie van het artikel uit Plafond & Wand Info: www.plafondenwand.info

Auteur: Wilbert Leistra

Yuverta Dordrecht

Groenezoom 398,
Dordrecht

Rockfon Krios is voor ons een bekende en goede plafondplaat. Deze heeft zich in de onderwijssector bewezen.

Marco de Jong

Architect-partner BDG Architecten
Toegepaste producten: Rockfon Krios®, A, 600 x 600
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon Krios®, A, 600 x 600
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon Krios®, A, 600 x 600
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon Krios®, A, 600 x 600
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon Krios®, A, 600 x 600
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon Krios®, A, 600 x 600
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon Krios®, A, 600 x 600
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon Krios®, A, 600 x 600
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon Krios®, A, 600 x 600
Toegepaste producten:
Toegepaste producten:

Yuverta Dordrecht

Land:Dordrecht, Netherlands
Architect:BDG Architecten, Amsterdam
Plaatser:vanDIJK Afbouwprojecten, Tilburg
Fotograaf:Lucas van der Wee
Producten:Rockfon Krios®
Kantafwerking:A
Afmeting:600 x 600

Gerelateerde case studies