Creëer optimale akoestiek in klaslokalen

5 maart 2021

Lawaaierige klaslokalen kunnen het leervermogen van een leerling sterk beïnvloeden. Daarom is het van cruciaal belang om op school een goede akoestische werkomgeving te creëren, met zo min mogelijk echo, zodat de leerlingen optimaal van hun lessen kunnen genieten.

Kalvebod fælled school, Kopenhagen

Stress door lawaai

Te veel lawaai in klaslokalen heeft gevolgen voor de gezondheid van de leerlingen, de manier waarop ze denken en hun algemene schoolprestaties. Een onderzoeksteam in Frankrijk ontdekte dat voor elke 10 dB toename in geluidsoverlast, 8- en 9-jarige leerlingen 5,5 punten lager scoorden op hun nationale gestandaardiseerde test.

Bovendien is aangetoond dat lawaai het meest voorkomt bij kinderen, die tevens het meest vatbaar zijn voor de negatieve invloed van lawaai dat hun leerproces onderbreekt. In vergelijking met volwassenen hebben kinderen al moeite met complexe luistervaardigheden omdat zij hun taalvaardigheden nog aan het ontwikkelen zijn. Blootstelling aan lawaaierige ruimten kan schadelijk zijn voor de spraak, het luister- en leesvermogen, de concentratie en het geheugen van een kind.

Verbeter de ruimteakoestiek

Gelukkig worden er initiatieven genomen om de leeromgeving te verbeteren, bijvoorbeeld door een maximale nagalmtijd in het klaslokaal vast te stellen. Niet alle Europese landen hebben echter dezelfde eis gesteld. De strengste is Noorwegen met een nagalmtijd van 0,4. Zij hebben ook een minimale Spraak-Transmissie Index (STI) van 0,75 vastgesteld, waardoor de verstaanbaarheid van een zin tot 96% wordt verhoogd. Andere landen volgen het voorbeeld, maar er is nog veel werk aan de winkel.

Gebruik de juiste materialen

Hoe kunnen we lawaaierige klaslokalen verbeteren en een comfortabel binnenklimaat creëren? Het begint bij het gebruik van de juiste bouwmaterialen. Steenwol, het voornaamste materiaal dat in onze akoestische tegels en panelen wordt gebruikt, heeft van nature al sterke geluidsabsorberende kwaliteiten. Ze bevorderen een hoog niveau van akoestisch comfort zonder gebruik te hoeven maken van akoestische oplossingen met kuiltjes, perforaties of gaten. Neem bijvoorbeeld het plafondpaneel Rockfon Boxer of het wandpaneel Rockfon VertiQ, deze panelen zijn zeer robuust en verbeteren de akoestiek aanzienlijk.

Wil je weten hoe we je kunnen helpen een aantrekkelijke en akoestisch comfortabele omgeving te creëren?