De invloed van akoestiek op een restaurantervaring

14 maart 2021

9 op de 10 mensen zeggen dat rumoer op de achtergrond het grootste probleem is waarmee ze te maken hebben als ze uit eten gaan. Lawaai beïnvloedt de sfeer, maar heeft ook invloed op de smaak. Iets om rekening mee te houden bij het ontwerpen van het interieur van een restaurant.

De invloed van akoestiek op een restaurantervaring

De invloed van geluid op smaak

Uit eten gaan in restaurants is meer dan alleen de maaltijd. Het gaat ook over geluid. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat akoestiek, achtergrondmuziek en geluidsniveaus niet alleen de sfeer beïnvloeden, maar ook de manier waarop we ervaren wat we eten en drinken. Er is een direct verband tussen het oor en de neus, wat kan verklaren hoe en waarom lawaai onze smaak beïnvloedt.

Van klassieke muziek wordt bijvoorbeeld gezegd dat het de kwalitatieve ervaring van voedsel en wijn versterkt. Hoge muzieknoten kunnen de zoetheid versterken, terwijl lage tonen de bitterheid accentueren. Anderzijds kan geluid ook de smaak verminderen, en harde achtergrondgeluiden kunnen een negatieve invloed hebben op hoe we smaak en textuur ervaren. Bij het ontwerpen van de inrichting van een restaurant is het dus belangrijk het juiste evenwicht te vinden tussen sfeer en akoestiek. En dit houdt veel meer in dan louter het aanpassen van de afspeellijst of het volume.

Open keukens en harde oppervlakken

Moderne restaurantdesigns vormen een echte uitdaging voor architecten om de juiste akoestiek te creëren. Harde oppervlakken en open keukens zorgen ervoor dat lawaai langs vloeren, plafonds en muren weerkaatst. Dat beïnvloedt de geluidsniveaus en het comfort van de mensen die er werken, waardoor geluidsabsorptie van cruciaal belang is.
De kwaliteit van de geluidsabsorptie wordt bepaald door de indeling van de ruimte en de gebruikte materialen. Als je kiest voor kwalitatieve en esthetische akoestische oplossingen kan dat ervoor zorgen dat klanten zich beter ontspannen, optimaal van hun eten genieten en nogmaals terugkomen.

Restaurant Palægade in Kopenhagen koos bijvoorbeeld het minimalistische Rockfon Color-all® plafond in de zwarte kleur Charcoal met kantafwerking X om een bijna naadloze uitstraling te creëren en om de klanten in een ontspannen en comfortabele sfeer te laten dineren. Een smaakvolle oplossing, in elke zin van het woord.

Hebben wij je interesse gewekt? Neem dan contact met ons op en ontdek hoe Rockfon je kan helpen de juiste restaurantervaring te creëren.