Waarom zou je weggooien wat in basis nog goed is?

Het Regionale scholengemeenschap Goeree-Overflakkee (RGO) College in Middelharnis verzorgt voortgezet onderwijs op alle niveaus. Van vwo tot havo, mavo, vmbo en isk. De school aan de Koningin Julianaweg biedt een fijne en veilige leeromgeving voor meer dan 1.200 leerlingen, die gestimuleerd worden om met een open blik naar de wereld te kijken. Maar ook om kritisch na te denken over thema’s als verbondenheid, verdraagzaamheid en duurzaamheid. Zo neemt het RGO College deel aan Eco-Schools; een internationaal programma dat leerlingen uitdaagt om hun schoolgebouwen van binnenuit te verduurzamen. Bijvoorbeeld door energie te besparen, afval te verminderen of het schoolplein te vergroenen.

Dat de school ook zélf haar verantwoordelijkheid neemt, bewijst het groot onderhoud aan en de verduurzaming van de klimaatinstallaties. Om het binnenklimaat te verbeteren en het energieverbruik te verminderen, is in juli en augustus 2023 alle verlichting omgezet naar LED. Ook zijn alle lokalen voorzien van CO2-meters, is de ventilatie verbeterd en zijn warmtepompen en zonnepanelen geïnstalleerd. “De verduurzaming is bovendien aangegrepen om het schoolgebouw weer een frisse uitstraling te geven”, vertelt Ybele Broersma, Projectleider bij Murre - de Visser Afbouwsystemen BV. In opdracht van Bouwbedrijf Krijger heeft de Middelburgse afbouwspecialist alle verouderde en lichtgrijze Rockfon Paral Astra systeemplafonds van steenwol vervangen door een modern en fris wit alternatief. Gekozen is voor budgetvriendelijke Rockfon Lithos panelen van 600 x 600 mm, in combinatie met een Rockfon ophangsysteem. “Op ons advies zijn de oude panelen niet weggegooid, maar verzameld en aangeboden voor recycling.”

Minder afval, minder nieuwe grondstoffen

Voor Murre - de Visser Afbouwsystemen BV is de recycling van de oude plafondpanelen een logische keuze, vertelt Ybele. “Immers wordt zo voorkomen dat de panelen op de afvalberg belanden of verbrand worden. Maar ook dat onnodig nieuwe grondstoffen worden aangewend. Waarom zou je weggooien wat in basis nog goed is?”

De markt vraagt erom

Ybele merkt dat steeds meer opdrachtgevers waarde hechten aan duurzaamheid. “Thema’s als recycling en demontabel bouwen zijn steeds vaker onderdeel van de uitvraag”, vertelt hij. “Als organisatie gaan wij hier graag in mee. Zo onderzoeken wij op dit moment de mogelijkheid om bijvoorbeeld gipswanden te voorzien van tape op de schroeven en daarna af te messen. Hierdoor wordt namelijk één op één hergebruik mogelijk. En zo verkennen we nog tal van recyclekansen, afhankelijk van de wensen én mogelijkheden in ieder project.”

Perfect pilotproject

Het recyclen van oude plafondpanelen was nog niet eerder voorgekomen, vertelt Ybele. “Area Sales Manager Corné van Meer van Rockfon heeft de Rockcycle service wel een aantal keer onder onze aandacht gebracht, maar we hadden geen geschikt project beschikbaar. Totdat het RGO College in beeld kwam. Met een kleine 7.000 m2 aan steenwol plafondpanelen was deze school perfect geschikt als pilotproject. Voor aanvang van de werkzaamheden heeft Corné alle voorwaarden voor een goede recycling toegelicht. Hierdoor konden we heel voortvarend van start.”

Vijf containers met recyclemateriaal

Voor de Rockcycle service werkt het moederbedrijf van Rockfon, ROCKWOOL, samen met afvalinzamelaar Renewi, die twee containers van 40 m3 bij de school plaatste. Na één week kon de eerste container al gewisseld worden. Ybele: “In totaal hebben wij met behulp van een verreiker vijf containers gevuld, die door Renewi zijn aangeboden aan de ROCKWOOL recyclingfabriek in Roermond.” Hier zijn alle steenwolresten verwerkt tot briketten, die als secundaire grondstof worden ingezet voor de productie van nieuwe, hoogwaardige steenwolproducten. “Behalve de panelen zelf, zijn ook de stalen profielen in een separate container verzameld en aangeboden voor hergebruik.”

Vlot en goed verlopen

De grootste uitdaging in dit project was de planning. “Om in slechts zes weken zo’n 7.000 m2 plafondpanelen te demonteren en hermonteren, was niet eenvoudig”, benadrukt Ybele. “Zeker niet omdat ook de installateurs van Croonwolter&dros hun installaties boven de plafonds moesten inpassen. Bovendien bleven veel meubelstukken tijdens de werkzaamheden op hun plek staan.” Om de korte doorlooptijd te halen, liepen continu zeven montagespecialisten van Murre - de Visser Afbouwsystemen BV op het project. Tijdens de piek is dit opgeschaald naar negen. En ook Ybele zelf was regelmatig op het project aanwezig, om te coördineren en signaleren. Kort na de oplevering kijkt hij terug op een vlot en goed verlopen pilot. “In een eventueel volgend project krijgt recycling met Rockcycle zeker een vervolg.”

Immers wordt zo voorkomen dat de panelen op de afvalberg belanden of verbrand worden. Maar ook dat onnodig nieuwe grondstoffen worden aangewend.

Ybele Broersma

Projectleider Murre - de Visser Afbouwsystemen BV
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon® Lithos, A, 600 x 600
Toegepaste producten:
Toegepaste producten:
Toegepaste producten:
Toegepaste producten:
Toegepaste producten:

Rockfon Paral Astra, A, 1200 x 600

Toegepaste producten:

Rockfon Paral Astra, A, 1200 x 600

Toegepaste producten:

RGO college Middelharnis

Land:Middelharnis, Netherlands
Plaatser:Murre - de Visser Afbouwsystemen BV
Producten:Rockfon® Lithos
Kantafwerking:A
Afmeting:600 x 600

Gerelateerde bronnen