De buitenwereld genezen

De invloed van het interieur op het welzijn van patiënten is uitvoerig gedocumenteerd, maar wat minder bekend is, is de invloed die de inrichting heeft op de operationele efficiëntie van het ziekenhuis. De juiste balans vinden tussen het welzijn van patiënten en productiviteit kan lastig zijn.
Maar verschillende grote instellingen slagen daar wel in. Zij hebben een slim en flexibel ontwerp bedacht voor ziekenhuizen die eenvoudig kunnen inspelen op veranderende technologische, klinische en economische omstandigheden.

Ontworpen voor integratie

Verbonden blijven met de buitenwereld is een belangrijk onderdeel van elk genezingsproces, dus toen het Delftse OD205 Architectuur de uitgebreide transformatie van het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam ontwierp, stond het concept van integratie centraal in het gebouw: Het integreren van het verblijf van de patiënten in het ziekenhuis met hun dagelijks leven, het integreren van patiëntenzorg met gespecialiseerd academisch onderzoek en het integreren van het gebouw met de omliggende stad. De uitgebreide renovatie, de "Metamorfose", was gepland in drie fasen over een periode van tien jaar en werd onlangs voltooid.
Metamorfose werd ontworpen als een miniatuurstad met straten, pleinen, speelplaatsen - en zelfs een bioscoop - om de kinderen de ervaring te geven dat ze nog steeds deel uitmaken van hun normale omgeving en de buitenwereld. Om het gevoel te creëren dat ze zich niet in een ziekenhuis bevinden, bedekten verschillende illustratoren de muren met felle kleuren en speelse Hergé-strips, terwijl grote ramen en andere ongebruikelijke bouwmaterialen werden gebruikt om een vriendelijk en transparant ontwerp te bereiken. Met behulp van natuurlijk licht als hun belangrijkste architectonisch instrument, installeerde OD205 Architectuur een homogeen akoestische plafondoplossing, in plaats van een traditioneel verlaagd akoestisch plafond, in de centrale gang om de lichtreflectie te maximaliseren. In feite speelt dit ontwerp een belangrijke rol in de algemene visie van het ziekenhuis. "We moesten aan alle eisen voldoen in technische en akoestische zin - en op het gebied van hygiëne", zegt architect Peter Defesche van OD205 Architectuur. Het naadloze plafondontwerp, gemaakt met 2.000m² aan Rockfon Mono® Acoustic, is uniek voor een ziekenhuis met zijn de uitstraling van een gevuld gipsplafond maar met de brandveiligheid en akoestische voordelen van steenwol.

Gebouwd om verbonden te blijven

De patiëntenkamers zijn dusdanig ontworpen dat het gemakkelijk is om tijdelijk een andere leeftijdsgroep op te nemen als de behoeften in de toekomst zouden veranderen, aangezien alle kamers dezelfde afmetingen hebben, ongeacht de leeftijdsgroep. Bij het ontwerp van het ziekenhuis is er sterk de nadruk op gelegd dat de kinderen een normale jeugd moeten kunnen behouden, hun sociale vaardigheden moeten kunnen ontwikkelen en deel moeten kunnen blijven uitmaken van de maatschappij. Spelenderwijs, wil het ziekenhuis kinderen inspireren om hun kamer te verlaten voor interactie rond het levensgrote voetbalspel, de interactieve videowanden, of in de keuken. "Het is niet de bedoeling dat kinderen in hun kamer blijven - nee, ze moeten er echt op uit gaan en de wereld verkennen," zegt Peter Defesche.

Emma Kinderziekenhuis

Meibergdreef 9
1105 AZ Amsterdam
Nederland

Emma Children's hospital, Amsterdam, the Netherlands, ROCKFON Mono Acoustic, Krios Dznl/D-edge, Sonar D-edge, Hydroclean, OD205 architectuur, Element binnenafbouw, ROCKFON Mono Acoustic
Video

Emma Kinderziekenhuis, Amsterdam, Nederland

De plafonds spelen een belangrijke rol om een gastvrije en aangename visuele indruk te maken.

Het is niet de bedoeling dat kinderen in hun kamer blijven - nee, ze moeten er echt op uit en de wereld verkennen

Peter Defesche

Architect, OD205 Architectuur

Emma Kinderziekenhuis

Land:Amsterdam, Netherlands
Architect:Peter Defesche, OD205 Architectuur
Aannemer:Academisch Medisch Centrum
Producten:Rockfon® Mono® Acoustic
Afmeting:1200 x 1200

Gerelateerde case studies