Politie-aspiranten krijgen een nieuwe, akoestisch geoptimaliseerde school in Vejle

Denemarken is een nieuwe politieschool rijker. Het 20.000 vierkante meter grote onderwijscentrum in Vejle bestaat uit ca. 9.500 vierkante meter nieuwbouw en twee bestaande geheel gerenoveerde gebouwen. Byggeriet is de leverancier van de Deense bouwautoriteit, met de nationale politie als klant.

De nieuwe politieacademie van Vejle bevat onderwijsfaciliteiten voor zowel theoretisch als praktisch onderwijs. Naast klas- en trainingslokalen profiteren de politiestudenten ook van een groot atrium met kantine en leefruimten. Daarnaast zijn er 100 kamers die bedoeld zijn als accommodatie voor politieagenten in opleiding.

Als drie parels aan een ketting

Met de nieuwe politieacademie is een samenhangende onderwijsomgeving gecreëerd. En het nieuwe gebouw bevindt zich in het midden. In het hart van de school tref je onder andere de kantine en een grote gemeenschappelijke ruimte. Daaromheen staan de gerenoveerde gebouwen, waaronder het voormalige verpleeggebouw en de bestaande magazijnen:

"De nadruk werd gelegd op het creëren van een volwaardige onderwijsomgeving op basis van de bestaande gebouwen en het nieuwe gebouw, als drie parels aan een ketting - drie verschillende gebouwtypen, verbonden door een noord-zuidstrook die de hele school functioneel verbindt. Hoewel de gebouwen erg verschillend zijn, is er samenhang gecreëerd door middel van consistentie in gevelmaterialen en kleurkeuzes, die een expressieve rode draad vormen," zegt Johnny Lundbye, architect MAA bij ERIK Architects, die totaalconsultant voor de bouw was.

Akoestische plafonds verbeteren het leerproces

De politiestudenten worden uitgenodigd in een opleidingscentrum, waar de gezonde leeromgeving onderdeel van het programma is. Het gebouw heeft een goede akoestiek ter bevordering van het leerproces:

"We hebben ons gericht op de plafonds, waar we echt iets kunnen doen voor de akoestiek. Daarom heeft Vejle's nieuwe politieacademie van begin tot eind akoestisch gereguleerde plafonds. Er is gekozen voor een breed palet aan plafondtypes, elk gekozen op basis van de functies en vereisten van de verschillende ruimtes. Dit met een consistente ontwerpbenadering," zegt Johnny Lundbye.

De keuze van de akoestische oplossing is afhankelijk van de verschillende functies

In het nieuw gebouwde deel van de school zijn akoestische oplossingen van Rockfon, de fabrikant voor akoestische oplossingen, geïnstalleerd. Er zijn verschillende akoestische oplossingen gekozen om de vele faciliteiten en functies van de school te ondersteunen:

"In de gemeenschappelijke ruimtes van de school zijn Sonar X-platen met een verborgen railsysteem geïnstalleerd, terwijl in de onderwijsruimtes Sonar M-borden met een gedeeltelijk verborgen railsysteem zijn geïnstalleerd. Plafonds die akoestische voordelen combineren met een mooie, samenhangende uitstraling zijn het resultaat. In de trainingsruimten, waar de plafonds robuuster moeten zijn en beter bestand tegen ballenspelen, zijn slagvaste platen gebruikt. Omdat er in trainingsruimtes al gauw galmende echogeluiden kunnen ontstaan, is er ook veel nadruk gelegd op de geluidsabsorberende eigenschappen," zegt Bo Jørgensen, projectadviseur van Rockfon, fabrikant van de akoestische oplossingen.

Binnen is de witte kleur alomtegenwoordig, maar die wordt doorbroken in de vergaderzalen van de school. Hier geeft een zonnige gele kleur op muren, vloeren en akoestisch uitgevoerde plafonds het pand karakter en een element van bewegwijzering om de bezoekers van de school de juiste weg te wijzen.

Er is dus gedegen rekening gehouden met details, akoestiek en expressie in Vejle 's nieuwe politieacademie. Toekomstige studenten profiteren hiervan als de school eind dit jaar met onderwijsactiviteiten begint.

Politieacademie in Vejle

Skolegade 3 A,
7100 Vejle,
Denemarken

Toegepaste producten:
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon VertiQ®, M, 600 x 600 - Rockfon VertiQ®, A, 600 x 600
Toegepaste producten: Rockfon VertiQ®, M, 600 x 600 - Rockfon VertiQ®, A, 600 x 600
Toegepaste producten:
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon Color-all®, A, 600 x 600
Toegepaste producten:
Toegepaste producten: Rockfon® Boxer, A, 600 x 600
Toegepaste producten:
Toegepaste producten:
Toegepaste producten:

Rockfon Hygienic - A, 600x600

Politieacademie in Vejle

Land:Denmark
Architect:Erik Arkitekter
Fotograaf:Svend Christensen
Producten:Rockfon Color-all®, Rockfon VertiQ®, Rockfon® Boxer
Kantafwerking:A, M, X
Afmeting:600 x 600

Gerelateerde case study's